Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ са поставили 8500 войници в повишена готовност за изпращане в Европа в подкрепа на НАТО, съобщи Пентагонът

[post-views]

По нареждане на президента Джо Байдън Пентагонът е поставил в повишена готовност около 8500 базирани в САЩ войници, които може да бъдат изпратени в Европа, ако Русия нападне Украйна, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки говорителя на Пентагона Джон Кърби.

Вчера той заяви, че окончателно решение още не е взето и това ще стане само ако НАТО реши да задейства своите сили за бързо реагиране или ако „възникне друга ситуация“ във връзка с напрежението заради струпването на руски войски по украинските граници. „Целта е да се вдъхне увереност на нашите съюзници от НАТО“, каза Кърби и добави, че САЩ нямат намерение да разполагат войници в самата Украйна.

Говорителят уточни, че министърът на отбраната Лойд Остин е препоръчал на Байдън около 8500 войници да получат заповед да се подготвят за евентуално разполагане в Европа, имайки предвид, че руският президент Владимир Путин не отслабва военния си натиск върху Украйна. Повечето от тези 8 500 военнослужащи биха били изпратени като част от натовските сили за бързо реагиране, ако те бъдат задействани. Кърби каза, че не може да изключи възможността, че в рамките на допълнително подкрепление може да бъдат предислоцирани вече разположени в Европа американски войници.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани