Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Град в Калифорния одобри първи по рода си застрахователен закон за оръжията

[post-views]
Доклад: Нивото на смъртните случаи от огнестрелни оръжия в САЩ е рекордно високо за последните 30 г.

Калифорнийски град гласува във вторник вечерта да задължи собствениците на оръжия да имат застраховка за отговорност, което се смята за първата подобна мярка в САЩ. Това предаде Асошиейтед Прес.

Градският съвет на Сан Хосе одобри мярката с огромно мнозинство въпреки съпротивата на собствениците на оръжия, които заявиха, че тя ще наруши правата им и обещаха да заведат дело.

Градът в Силициевата долина с население около 1 милион души последва тенденцията на други населени места, ръководени от демократи, които се опитват да ограничат насилието чрез по-строги правила. Но въпреки че подобни закони са били предлагани, Сан Хосе е първият град, който приема такъв.

Членовете на Градския съвет, сред които и няколко души, загубили приятели в резултат на масови стрелби, заявиха, че това е стъпка към справяне с насилието с огнестрелно оръжие, което членът на Съвета Серхио Хименес нарече „бич за нашето общество“.

Наличието на задължителна застраховка от типа „Гражданска отговорност“ ще насърчи хората от 55 000 домакинства в Сан Хосе, които законно притежават поне едно регистрирано оръжие, да имат сейфове за оръжия, да инсталират заключващи механизми за спусъка и да посещават курсове за безопасност на оръжията, заяви кметът на Сан Хосе Сам Ликардо.

Застраховката за отговорност ще покрива загуби или щети, произтичащи от употреба на огнестрелното оръжие, включително смърт, нараняване или материални щети. Ако оръжието бъде откраднато или изгубено, собственикът му ще се счита за отговорен, докато кражбата или загубата не бъде съобщена на властите.

Мярката обаче не решава огромния проблем с незаконно придобитите оръжия, които са откраднати или закупени без проверка на купувача. Освен това към момента не е ясно какви ще са санкциите за собствениците на оръжия, които откажат да се сдобият със застраховка.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани