Информационен център на Министерство на oтбраната

Ирландия съди бивша военнослужеща, присъединила се към “Ислямска държава”

Съд в ОАЕ отмени присъда за пране на пари срещу гражданин на САЩ

Бивша военнослужеща от ирландската армия е подсъдима по обвинения, че се присъединила към “Ислямска държава” в Сирия. Според прокуратурата тя е искала да умре като мъченица и да живее според ислямския закон – шериата, предаде Франс прес.

В първия ден на процеса си пред Специалния наказателен съд 39-годишната Лиса Смит не се призна за виновна по обвиненията в членство в престъпна организация от 2015 до 2019 г. и във финансиране на незаконна организация.

Според прокуратурата тя е пристигнала в Сирия през октомври 2015 г. през Турция, за да “откликне на призива” на тогавашния лидер на “Ислямска държава” Абу Бакър ал Багдади. По този начин “тя сама се е идентифицирала като член” на организацията.

Смит е служила в ирландската армия в продължение на 10 години. Напуска през 2011 г., след като решава, че службата е несъвместима с мюсюлманската религия, която е приела. Тя не получила разрешение да носи хиджаб.

В Сирия Смит е живяла в Ракка, а после в Багуз, като се местела, докато “Ислямска държава” е губела територии. Там тя се омъжила за човек, изпълнявал патрулни мисии по иракската граница.

Лиса Смит е арестувана в началото на декември 2019 г. на летището в Дъблин, след като е била експулсирана от Турция заедно с дъщеря си, тогава на 2 години.

Бивша приятелка на подсъдимата заяви пред съда, че обвиняемата е имала трудно детство със склонен към насилие баща алкохолик. Свидетелката добави, че Смит била наивна и търсела усещане за принадлежност, което намерила в исляма.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top