Информационен център на Министерство на oтбраната

Министърът на отбраната награди ветерана столетник Борис Гърнев

Ветеранът от Втората световна война подполковник от запаса Борис Гърнев навърши 100 години на 25 януари. Тържественото отбелязване на юбилея беше в неговия дом. До го поздравят дойдоха началникът на Военно окръжие I степен в Пловдив полковник Стефан Паскалев, председателят на Областния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) в Пловдив Атанас Хаджиев и много негови роднини.На ветерана, който е и заместник-председател на Областната организация на СВВБ бяха връчени грамота от министъра на отбраната Стефан Янев, поздравителен адрес от председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов плакет на (СВВБ) и поздравителен адрес от председателя на ОУС на СВВБ-Пловдив=*** Борис Симеонов Гърнев е роден на 25.01.1922 год. в село Либяхово, сега Илинден, община Гоце Делчев. Завършва прогимназия в Либяхово през 1935 г.На 6 февруари 1939 г. се жени, а на 15 септември 1942 год. влиза в казармата като войник в Седми артилерийски дивизионен конен полк в гр. Самоков, където завършва школата за подофицери.След 9 септември 1944 г. заминава на фронта.

Участва в боевете на Деве баир и в Дравската операция, където е награден с орден „За храброст“ – четвърта степен. След войната се завръща в родното си село, където през март 1948 г. е избран за кмет. На 10 април 1950 г. е избран за секретар на околийския комитет на младежта.Постъпва в Българската армия в гаубичния полк в с. Самораново Дупнишко.

През пролетта на 1952 г. е назначен за заместник- командир на картечно – артилерийския батальон в Любимец. През 1959 г. получава диплом за средно образование. От април 1963 г. се пенсионира като подполковник и преминава в запаса. Същата година е назначен за инспектор ТРЗ в областното управление на съобщенията –Пловдив, като заедно с работата завършва задочно икономика на съобщенията.През 2007 г. е избран за заместник-председател на Общинския съвет на СВВБ в община „Родопи”, а от 15.03.2013 г. е заместник председател Областния управителен съвет на СВВБ-Пловдив. На XI конгрес на СВВБ е избран за член на Централния управителен съвет. Повече от осем години изготвя и редактира издавания от ОУС на СВВБ-Пловдив информационен бюлетин.

Източник: otbrana.com

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top