Информационен център на Министерство на oтбраната

Трети неуспешен опит на италианския парламент да избере президент

Трети неуспешен опит на италианския парламент да избере президент

При третия вот на италианския парламент отново не бе избран държавен глава. Ситуацията в политически план за предлагане на обща фигура за президент на страната остава напрегната и неясна. Четвъртия вот е утре и за избор на президент е нужен 50% плюс един или 505 гласа от 1009 гласоподаватели.

Превес за пореден път имат  белите бюлетини – 412 от 978 гласували. Като политически сигнал са 125 гласа за настоящия президент Серджо Матарела, 115 за Гуидо Крозето  от опозиционната партия  „Братя на Италия” и 61 за магистрата Паоло Мадалена.

Не се състоя срещата между представителите на коалиционното мнозинството за намиране на общ кандидат за президент. Като потенциален такъв остава премиерът Марио Драги. Политици и наблюдатели обясниха, че не е подходящо да бъде избран за президент. В тази посока лидерът на „Пет звезди” Джузепе Конте каза, че Драги трябва да остане премиер.

За следващия вот се спряга освен неговото име и това на Пиер Фердинандо Казини – депутат и сенатор от 38 поредни години, с богат политически опит, член на партията „Центристи за Европа”. Днес с 52 гласа той допада на левите и десни политически сили. Спасителен вариант е да бъде преизбран Серджо Матарела.

Ситуацията е в непрекъснато развитие.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top