Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Видин поздрави своя ветеран столетник

[post-views]
Видин поздрави своя ветеран столетник

Ветеранът от Втората световна война Цветан Игнатов Найденов навърши 100 години на 17 януари. По този повод Областният управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) във Видин организира скромно тържество. Със заповед на министъра на отбраната Стефан Янев столетникът Цветан Найденов бе отличен с грамота, която бе връчена от председателя на СВВБ-Видин Видин Живко Бонев. Поздравителен адрес, грамота и плакет имаше от Централния управителен съвет на Съюза. Поради крехкото здравословно състояние на столетника поздравленията бяха поднесени на дъщеря му Илийка Цветанова. На тържеството присъстваха представители на СВВБ, Военния клуб и Военното окръжие във Видин. Всички пожелаха здраве, сили и бодър дух, както на столетника така и на цялото семейство.Цветан Игнатов Найденов е роден на 17 януари 1922г. в гр. Вълчедръм. Служи във Враца, откъдето е изпратен на фронта през 1944 г.

След края на войната се записва в школа за офицери в гр. София. Приключвайки обучението си, е изпратен на служба в граничните застави. През 1959 г. е изпратен във Видинския гарнизон. След пенсионирането си работи в Община Видин – първо като секретар на кмета, а след това и като началник „Организационен отдел”. Той въвежда първите граждански ритуали по кръщенета и сватби в община Видин и обучава служителите от областта. Работи и в ОСО (Организация за съдействие на отбраната) като инструктор.Един достоен човек продължил да работи в полза на Родината и хората от Видинско и след пенсионирането си от армията.

Снимките са предоставени от дъщерята на ветерана Илийка Цветанова с желание да покажем гордостта, с която нейният баща е служил на армията и Родината.Военната клетва е на площад „Бдинци” в гр. Видин през 1961г. Цветан Найденов е първият от ляво /от четиримата/. Военната клетва бе празник не само за войниците, но и за цялото семейство и офицерите.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани