Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За първи път от 11 години украински спътник е изгубен след изстрелване

[post-views]
За първи път от 11 години украински спътник е изгубен след изстрелване

Украинският спътник „Сич-2-30“ – първият изстрелян от 11 години – вероятно е загубен. Това мнение изрази на страницата си във Фейсбук Андрей Колесник, бивш нещатен съветник на шефа на Държавната космическа агенция.

Според експерта, украинският сателит все още не е идентифициран, въпреки че съгласно споразумението между Киев и Вашингтон, подписано през август 2021 г., САЩ вече трябваше да го вкарат в базата. Те е достъпна на специален уебсайт.

Идентификацията става или с помощта на собственика на космическия апарат, или ако самият собственик иска да разкрие траекторията на полета, или в рамките на договорености, както в случая със „Сич-2-30“, пише експертът.

Тъй като все още не е идентифициран, Колесник предполага, че има проблеми с комуникацията със спътника. „Няма стабилна (или няма) връзка със спътника Сич-2-1 (Сич-2-30), поради което не е възможно да се предостави информация на американската страна относно разширените параметри на неговото движение за пълна идентификация“, написа той.

Първият от 11 години собствен спътник в орбита беше изстрелян на 13 януари на ракетата-носител Falcon 9 на Илон Мъск.

Сателитът „Сич-2-30“ е предназначен за наблюдение на използването на земята, растителността, горите и водните ресурси, както и за отстраняване на последствията от природни бедствия. В същото време, той трябваше да направи възможно получаването на достатъчно висококачествени данни за създаването на инженерни съоръжения, движението на военна техника и кораби. „Сич-2-30“ стана първият собствен спътник на Украйна в орбита от 11 години. Планирано е до 2025 г. да бъде създадена група от осем украински спътника в околоземна орбита.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани