Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лавров отказа да коментира изявления на Столтенберг: „Изгубил е връзка с реалността“

[post-views]

Руският външен министър напомни, че очаква до края на седмицата писмен отговор на предложените от Русия гаранции за сигурност

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече “политически деструктивни” призивите на американския президент Джо Байдън за персонални санкции срещу руския лидер Владимир Путин.

Същевременно министърът на външните работи Сергей Лавров напомни, че очаква до края на седмицата писмен отговор на предложените от Русия гаранции за сигурност.

Говорителят Дмитрий Песков каза, че санкциите срещу висшите ръководители на Русия за безсмислени и увери, че президентът Путин няма банкови сметки в чужбина.

Пред депутатите в Държавната дума министърът на външните работи Сергей Лавров беше категоричен, че Москва няма да приеме забавяне на американския отговор на руските предложения заради дискусии с Европейския съюз или в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа:

„Ако не последва конструктивен отговор и Западът продължи агресивния си курс, то Москва, както неведнъж заяви президентът, ще предприеме необходимите ответни мерки.

Във всеки случай всички трябва да знаят, че сигурността на Русия и на нейните граждани е безспорен приоритет и тя ще бъде надеждно гарантирана при всякакви обстоятелства“, каза Лавров.

Той потвърди руската позиция, че кризата в Донбас може да бъде преодоляна единствено чрез последователното и стриктно прилагане на Минските споразумения.

„Единственият залог за успех е започването на пряк диалог между страните в конфликта: Киев и Донецк и Луганск“.

След срещата си с депутатите Сергей Лавров даде кратък брифинг за журналисти. Попитан как ще коментира изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за допълнително укрепване на източния фланг на Алианса, Лавров отговори:

„Отдавна не обръщам внимание на изявленията му. Според мен, вече е изгубил връзка с реалността“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Избрани