Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната награди ветерана столетник Борис Гърнев

[post-views]

Ветеранът от Втората световна война подполковник от запаса Борис Гърнев навърши 100 години на 25 януари. Тържественото отбелязване на юбилея беше в неговия дом. До го поздравят дойдоха началникът на Военно окръжие I степен в Пловдив полковник Стефан Паскалев, председателят на Областния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) в Пловдив Атанас Хаджиев и много негови роднини.На ветерана, който е и заместник-председател на Областната организация на СВВБ бяха връчени грамота от министъра на отбраната Стефан Янев, поздравителен адрес от председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов плакет на (СВВБ) и поздравителен адрес от председателя на ОУС на СВВБ-Пловдив=*** Борис Симеонов Гърнев е роден на 25.01.1922 год. в село Либяхово, сега Илинден, община Гоце Делчев. Завършва прогимназия в Либяхово през 1935 г.На 6 февруари 1939 г. се жени, а на 15 септември 1942 год. влиза в казармата като войник в Седми артилерийски дивизионен конен полк в гр. Самоков, където завършва школата за подофицери.След 9 септември 1944 г. заминава на фронта.

Участва в боевете на Деве баир и в Дравската операция, където е награден с орден „За храброст“ – четвърта степен. След войната се завръща в родното си село, където през март 1948 г. е избран за кмет. На 10 април 1950 г. е избран за секретар на околийския комитет на младежта.Постъпва в Българската армия в гаубичния полк в с. Самораново Дупнишко.

През пролетта на 1952 г. е назначен за заместник- командир на картечно – артилерийския батальон в Любимец. През 1959 г. получава диплом за средно образование. От април 1963 г. се пенсионира като подполковник и преминава в запаса. Същата година е назначен за инспектор ТРЗ в областното управление на съобщенията –Пловдив, като заедно с работата завършва задочно икономика на съобщенията.През 2007 г. е избран за заместник-председател на Общинския съвет на СВВБ в община „Родопи”, а от 15.03.2013 г. е заместник председател Областния управителен съвет на СВВБ-Пловдив. На XI конгрес на СВВБ е избран за член на Централния управителен съвет. Повече от осем години изготвя и редактира издавания от ОУС на СВВБ-Пловдив информационен бюлетин.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Виж още

Избрани