Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почина последният ветеран от войните в община Мездра капитан Илия Григоров

[post-views]

На 24 януари 2022 г. на 98-годишна възраст почина последният ветеран от Втората световна война в община Мездра – капитан Илия Тошев Григоров.

Илия Григоров е роден на 18 юни 1923 г. в с. Влашко село (дн. с. Царевец), Врачанско. Основно образование получава в родното си село, а след завършване на професионално училище отбива военната си служба в 6-и въздушен (изтребителен) полк от Въздушните на Негово Величество Цар Борис III войски, базиран на Летище Марино поле край Карлово. Завършва съкратен курс за командири по техническата част, специалност „Обслужване на летищни комплекси“ и е произведен в чин офицерски кандидат.През есента на 1944 г. неговата военна част е дислоцирана на Летище Божурище край София. Взема участие в състава на Българската армия в двете фази – първа (септември – ноември 1944 г.) и втора (декември 1944 г. – май 1945 г.) от заключителния етап на Втората световна война (1939-1945 г.).

Капитулацията на Третия райх го заварва в Австрия, а няколко месеца по-късно е демобилизиран.Повече от четири десетилетия работи в системата на енергетиката, първоначално във ВЕЦ „Мездра“ и ВЕЦ „Петрово“, а впоследствие е ръководител на една от водноелектрическите централи, включени в Петроханската каскада. През 1965 г. става дежурен диспечер в Енергоснабдяване – Мездра, а от 1969 г. до пенсионирането си е началник на Районната диспечерска служба.Носител е на множество военни медали и отличия за принос в разгрома на хитлеристка Германия, сред които званието „Почетен член на Съюза на ветераните от войните на България“ (2012 г.) и юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ (2020 г.).

***Кап. Илия Григоров ще остане в паметта ни като последният ветеран от Втората световна война в община Мездра, един от основателите и дългогодишен член на общинската организация на Съюза на ветераните от войните на България, човек на дълга и честта на пагона.Малцина от нас имат привилегията да достигнат достолепната възраст от почти един век. Но още по-малко са тези, които през всичките тези години са се радвали заслужено на уважението на своите съграждани. Бай Илия беше именно такъв човек.Поклон пред светлата му памет!Община Мездра и Общинският съвет на Съюза на ветераните от войните на България изказват съболезнования на близките и роднините на починалия!Погребението е на 27 януари 2022 г. (четвъртък) от 11:00 часа в гробищния парк на гр. Мездра.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Виж още

Избрани