Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рияд и Банкок се помириха след кражбата на „синия диамант“

[post-views]

Саудитска Арабия и Тайланд обявиха вчера възстановяване на дипломатическите си връзки след над три десетилетия на хладни отношения, свързани с откраднати от саудитски дворец бижута, предаде Франс прес.
През 1989 г. тайландец, работещ в двореца на саудитски принц, открадна скъпоценни камъни на стойност 20 милиона долара, включително рядък 50-каратов син диамант.
Във връзка с посещението тези дни на тайландския премиер Прают Чан-оча в Рияд двете обявиха в съвместно изявление „пълно възстановяване на дипломатическите отношения“. Предвижда се размяна на посланици в близко бъдеще, както и създаването на механизми за консултация за подобряване на двустранното сътрудничество.
Саудитска Арабия не беше изпращала посланик в Тайланд от „случая със синия диамант“, както стана известен скандалът, скарал двете държави.
„Този исторически успех е резултат от отдавнашни усилия на различни равнища за възстановяване на взаимното доверие и приятелските отношения“, се подчертава в изявлението, публикувано след срещата между тайландския премиер и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.
Саудитската авиокомпания обяви, че от май подновява полетите си до Тайланд.
Според тайландското правителство, Рияд е казал, че се нуждае от 8 милиона квалифицирани работници, особено в строителството, медицината и хотелиерството. Тайланд е заявил, че може да отговори на част от това търсене.
Богатото петролно кралство от Залива отдавна обвиняваше тайландската полиция, че пренебрегва разследването на откраднатите бижута, защото, както твърди Рияд, били тайландски полицаи.
Крадецът на бижута, който беше продал повечето камъни, преди да бъде арестуван, излежа 5-годишна присъда. През 2016 г. той стана монах, обяснявайки, че иска да подобри кармата си.
Тайландската полиция върна някои от скъпоценните камъни, но саудитските власти твърдят, че повечето от тях са фалшиви. Бизнесмен, изпратен през 1990 г. от Рияд да разследва, изчезна в Банкок няколко дни, след като в града бяха застреляни трима саудитски дипломати. През 2014 г. обвиненията срещу предполагаемите му убийци бяха свалени поради липса на доказателства.
Според говорител на тайландското правителство премиерът е изразил съжаление за събитията и е обещал да поднови разследването, ако бъдат открити нови доказателства.

Източник: БТА

Най-ново

Виж още

Избрани