Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Трети неуспешен опит на италианския парламент да избере президент

[post-views]
Трети неуспешен опит на италианския парламент да избере президент

При третия вот на италианския парламент отново не бе избран държавен глава. Ситуацията в политически план за предлагане на обща фигура за президент на страната остава напрегната и неясна. Четвъртия вот е утре и за избор на президент е нужен 50% плюс един или 505 гласа от 1009 гласоподаватели.

Превес за пореден път имат  белите бюлетини – 412 от 978 гласували. Като политически сигнал са 125 гласа за настоящия президент Серджо Матарела, 115 за Гуидо Крозето  от опозиционната партия  „Братя на Италия” и 61 за магистрата Паоло Мадалена.

Не се състоя срещата между представителите на коалиционното мнозинството за намиране на общ кандидат за президент. Като потенциален такъв остава премиерът Марио Драги. Политици и наблюдатели обясниха, че не е подходящо да бъде избран за президент. В тази посока лидерът на „Пет звезди” Джузепе Конте каза, че Драги трябва да остане премиер.

За следващия вот се спряга освен неговото име и това на Пиер Фердинандо Казини – депутат и сенатор от 38 поредни години, с богат политически опит, член на партията „Центристи за Европа”. Днес с 52 гласа той допада на левите и десни политически сили. Спасителен вариант е да бъде преизбран Серджо Матарела.

Ситуацията е в непрекъснато развитие.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани