Информационен център на Министерство на oтбраната

Елена Йончева: Всички вярват, че новото българско правителство ще има силата да доведе реформите докрай

Елена Йончева

Всички вярват, че новото българско правителство ще има силата да доведе реформите докрай. Това заяви евродепутатът Елена Йончева пред български журналисти в Брюксел след днешното изслушване на премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев в Европейския парламент.

Евродепутатите имат много големи очаквания от българското правителство, за първи път се получи открит диалог между тях и представителите на правителството и главния прокурор, отбеляза Йончева. Всички колеги са много добре запознати за процесите в България, добави тя.

По нейните думи на закритото заседание е имало въпроси за предстоящата у нас съдебна реформа, за борбата с корупцията по високите етажи на властта, за корупцията в пътното строителство. Тя цитира данни, според които България всяка година губи 11 млрд. евро от корупция и пропуснати ползи.

Йончева коментира, че за успешно разкриване на тежки корупционни схеми, съдебната реформа е задължително, но недостатъчно условие. Тя поясни, че ще бъдат необходими и допълнителни законодателни промени.

В България е създадена достатъчно силна мафия, която има своите очаквания и механизми, заяви Йончева. Тя уточни, че групата за наблюдение на демокрацията към комисията на ЕП за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, продължава да следи обстановката в нашата страна. Ще искаме конкретни отговори как реформата в България продължава, заяви Йончева, която е единственият български евродепутат, участник в заседанията на парламентарната подкомисия.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top