Информационен център на Министерство на oтбраната

НАТО е предала днес писмения си отговор на руските искания в областта на сигурността, съобщи Столтенберг и призова Русия незабавно да намали напрежението около Украйна

В Брюксел продължава срещата на външните министри на НАТО

НАТО е предала днес писмения си отговор на руските искания в областта на сигурността, съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Алиансът “отново подава ръка” на Русия, но “в същото време се подготвя за най-лошото”, обобщи той на извънредна пресконференция в Брюксел тази вечер, предаде Франс прес.

Малко по-рано източници на ДПА потвърдиха, че 30-те страни членки на НАТО са подготвили своя общ отговор на Москва.

Столтенберг вече на няколко пъти даде да се разбере, че две от руските искания – алиансът да не приема Украйна и Грузия и да изтегли своите сили от източноевропейските държави, присъединили се към него от 1997 г. насам – са неприемливи, отбелязва Франс прес.

“Отново призоваваме Русия незабавно да успокои ситуацията. НАТО твърдо вярва, че напреженията и разногласията трябва да бъдат уреждани чрез диалог и дипломация”, подчерта тази вечер Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Той отново призова за възстановяване на представителствата на алианса в Москва и на Русия в Брюксел и за пълно използване на военните комуникационни канали с цел по-голяма прозрачност и намаляване на рисковете.

Русия продължава да струпва сили близо до Украйна, като е разположила хиляди допълнителни войници и модерни оръжия в Беларус, каза в същото време генералният секретар на НАТО. Той уточни, че под прикритието на учения Москва е в процес на изпращане на бойни самолети, зенитни системи С-400 и други много модерни военни технологии в Беларус.

Междувременно днес в Естония пристигнаха шест американски изтребителя Ф-15, за да участват в учение. Те ще подсилят мисията на НАТО в тази бивша съветска република на фона на засилващите се опасения от руска агресия срещу Украйна, отбелязва Франс прес.

Утре в Литва са очаквани четири датски бойни самолета.

Тези развития са показателни, че Западът не приема основните искания на Русия в областта на сигурността, макар да е готов да продължи диалога с нея.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top