Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Берлин, Париж, Москва и Киев: Да се спазва примирието в Източна Украйна

[post-views]

Представители на Русия, Украйна, Германия и Франция излязоха с обща декларация за „безусловно спазване на примирието“ в Източна Украйна, „независимо от разногласията по други въпроси, свързани с прилагането на Минските споразумения“. Това е първата договореност на т.нар. Нормандска четворка след края на 2019 година.

Украинският преговарящ Андрий Ермак – началник на кабинета на президента Володимир Зеленски, подчерта, че за страната му намаляването на напрежението е приоритет, но иска то да се отнася не само за Донбас, но и за украинските граници.

Руският представител Дмитрий Козак отговори, че призивите на Запада към Москва да спре придвижването на войски на собствената й територия са безпредметни. Той поиска от украинската страна да отмени закона, който позволява чуждестранни военни учения в Украйна.

Руският дипломат оцени като „почти нулев“ напредъка на днешните преговори, но добави, че предстои допълнителна среща в Нормандски формат след две седмици в Берлин с участието на външните министри на четирите страни. Козак допусна и лидерска среща, но при условие, че бъдат уредени всички правни аспекти на мирното уреждане в Източна Украйна.

Турският президент Реджеп Ердоган поднови поканата си към президентите на Русия и Украйна, но призна, че все още чака отговор от Москва.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Виж още

Избрани