Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания и САЩ може да изпратят по 1000 военни в Румъния, България и Унгария, пише в. „Дейли телеграф“

[post-views]
ДЕЗИНФО: Washington Post: Отказът на Путин да осъди Хамас дава плодове

САЩ и Обединеното кралство обмислят да изпратят по 1000 военнослужещи в Румъния, България и Унгария, съобщи в. „Дейли телеграф“.
Те ще бъдат подобни на батальонните бойни групи, които понастоящем са разположени в балтийските държави и Полша.
Източници от британското правителство потвърдиха пред „Дейли телеграф“, че Великобритания обмисля разполагането на още военни сили в Източна Европа, но се подразбира, че всеки допълнителен принос на Обединеното кралство е по-вероятно да се съсредоточи върху североизточния фланг на алианса, а не върху неговите югоизточни покрайнини.
Вчера президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че обмисля да постави в повишена готовност 8500 военни да бъдат дислоцирани като част от операция на НАТО.
Не всички страни от НАТО са склонни да обмислят разполагането на войски преди евентуално руско нашествие в Украйна, но САЩ и Великобритания са сред тези, които са готови, съобщи Си Ен Ен, като се позова на европейски дипломат.
Съюзниците от НАТО не са напълно единодушни що се отнася до сериозността на заплахата и Германия например отказа да продаде нови оръжия на Украйна. Затова САЩ преговарят за изпращане на допълнителни сили на двустранна основа или, както едно длъжностно лице го описа, като „коалиция на желаещите“.
Евентуално допълнително разполагане на британски войски вероятно ще включва няколкостотин души персонал в балтийския регион, съобщи в. „Гардиън“. Обединеното кралство вече ръководи бойна група на НАТО в Естония с 900 души личен състав, а 150 души са базирани в Полша под командването на САЩ.
Това е една от редицата възможности, които се разглеждат от Обединеното кралство в отговор струпването на руски сили по границите на Украйна. Според анализатори става дума за около 125 000 войници.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани