Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел и Ливан преговарят за морската граница

[post-views]
Израел изстреля ракета прехващач срещу въздушна заплаха над Червено море

Израел и Ливан в сряда изразиха готовност да продължат преговорите за демаркацията на морската граница между двете страни след седеммесечно мълчание. Това съобщава The Jerusalem Post.

Според изданието ливанският президент Мишел Аун в сряда повтори изявление, което направи през октомври 2021 г., че Бейрут е готов да продължи да обсъжда демаркацията с израелската страна. „Израел е готов да продължи преговорите по морската граница с Ливан“, цитира вестникът отговора на израелското енергийно министерство на изявлението на ливанския президент.

Jerusalem Post отбелязва, че следващата седмица израелският министър на енергетиката Карин Елхарар ще се срещне с Амос Хохщайн, старши съветник по енергийната сигурност на държавния секретар на САЩ. Дневният ред на срещата ще включва преговори с Ливан.

След рамковото споразумение за демаркация на морските граници с посредничеството на САЩ, Ливан и Израел проведоха пет кръга непреки преговори от 14 октомври 2020 г. в Накура, щабквартирата на Временните сили на ООН в Ливан. Шестият кръг, насрочен за 6 май, беше отложен поради факта, че преди това преговарящите екипи не успяха да се споразумеят за отправна точка, от която да започне демаркацията на границата.

Граничната линия между двете съседни държави, които формално са във война от 1948 г., все още не е установена, в резултат на което и двете страни оспорват собствеността на офшорни блокове, където, вероятно, има големи запаси от газ и петрол.

От началото на преговорите ставаше дума за парцел от 856 кв. км, които всяка страна счита за част от своята изключителна икономическа зона. В последния кръг обаче ливанците заявиха, че възнамеряват да претендират за по-голям парцел от 1430 кв.м. км, което включва част от газовото находище Кариш, което израелски и американски компании възнамеряват да започнат да разработват.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани