Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Каква е била наборната военна служба през социализма разказва изложба във Велико Търново

[post-views]

Изложба под надслов „Когато момчето става мъж… Казармата през „ОНЕЗИ” 45 години” откриват в старата столица. Експозицията е съвместна и е дело на Регионален исторически музей-Велико Търново и търновският Военен клуб, съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от РИМ. Тя ще бъде подредена в музей „Възраждане и Учредително събрание“, като официалното откриване ще е в началото на февруари.

Автор на изложбата е уредникът от музея д-р Илия Вълев, който изследва наборната военна служба от няколко години насам. Колекцията е военно-историческа и етноложка и представя любопитни исторически факти, свързани с българската армия през социализма, проследява вътрешноказармения всекидневен живот на войниците и обичаите и ритуалите съпътстващи възмъжаването на момчетата.

Във временната експозиция в Конака ще може да се види сбирка от автентични предмети от времето на социализма – униформи, знаци и емблеми на видове и родове войски, войнишко снаряжение и оръжие, лични вещи и други. Тя включва още информативни документи и интересни фотографии; експозиционни табла с преки спомени и разкази на отслужили наборна военна служба лица. Изложбата има превод на английски, както и забавно-развлекателна (игрова) част за посетителите деца.

Експозицията е под егидата и с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната на Република България и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”.

Официалното откриване ще е на 2 февруари в 16,00 часа. Изложбата ще остане в музея до 27 февруари.

При посещение на изложбата е необходим зелен сертификат и спазване на противоепидемични мерки, напомнят от РИМ.

Източник: focus-news.net/

Най-ново

Виж още

Избрани