Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Комисарят на ОССЕ по националните малцинства подкрепя желанието на ръководството на Тараклийския район да се запази регионът с българско население

[post-views]

Върховният комисар на ОССЕ по въпросите на националните малцинства Кайрат Абдрахманов подкрепя желанието на ръководството на Тараклийския район да се запази районът с българско население в сегашните му граници. Запазването на района и придаването му на специален статут беше обсъдено във вторник в Тараклия на срещата между администрацията на района, селищните ръководители и Кайрат Абдрахманов, по време на официалното му посещение в Молдова. Председателят на района Иван Паслар смята, че въпросът е особено остър с оглед на предстоящата административно-териториална реформа в републиката и изисква подкрепа и политическа воля. Той отбеляза, че опитите на властите да присъединят район Тараклия към съседния Кахулски район са били правени още през 1999 г. Върховният комисар подкрепи желанието на ръководството да запази района, а също така одобри методите, чрез които то постига това, а именно чрез преговори и тиха дипломация. Според комисаря районът Тараклия може да стане пример за цяла Европа, „пример как да се решават проблемите на едно национално етническо малцинство чрез конструктивен диалог с централната власт“, предава Службата за външни отношения на молдовския район. Кайрат Абдрахманов изрази намерението си да обсъди този въпрос на предстоящите срещи с министър-председателя на Молдова, ръководството на парламента и кабинета на министрите. Главният съветник на върховния комисар Наталия Мириманова отбеляза, че службата на комисаря ще подпомогне на района за установяване на по-тесен и по-продуктивен диалог с централните власти, като ще създаде платформа, която ще им позволи да провеждат редовни консултации по въпроса. Ръководителят на мисията на ОССЕ, д-р Клаус Нойкирх призова тараклийската администрация да възприема предстоящата реформа не като заплаха, а като възможност за развитието на района.

В рамките на опознавателното посещение в Тараклия, върховният комисар се запозна и с други проблеми на българското малцинство. Той отбеляза, че богатството на Молдова се крие в нейния многонационален народ и той ще положи всички усилия да запази този мултикултурализъм.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани