Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Към този момент няма проявено желание от български граждани за евакуация от Украйна, каза министър Теодора Генчовска

[post-views]
Към този момент няма проявено желание от български граждани за евакуация от Украйна, каза министър Теодора Генчовска

За нас са важни българите в Украйна. Още отпреди две седмици сме в ежедневен контакт с посолството ни и с генералното ни консулство в Украйна. Към този момент няма проявено желание за евакуация, но плановете за евакуация са актуализирани.

Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска на брифинг в МВнР.

Въпросът е бил обсъден и с партньорите ни от страните от ЕС и от НАТО като възможност те да осигурят логистика при необходимост. Ние трябва в един и същи момент, в случай на нужда, да тръгнем да евакуираме нашите хора, защото това е също много важен сигнал, посочи министър Генчовска.

Тя допълни, че заедно с министъра на отбраната Стефан Янев са дискутирали тези планове, така че в най-тежкия вариант има възможност с наши сили и средства да се направи такъв тип евакуация.

Министър Генчовска коментира брифинга на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг вчера по темата, на който той информира, че от Алианса са връчили своите предложения на руската страна, които са предхождани от предложенията на САЩ. Идеята на тези предложения е да се продължи диалогът в Съвета НАТО-Русия и да се намерят възможности за деескалация на напрежението, защото очакванията на всички са да се постигне това по дипломатически пътища, посочи министър Генчовска. Тя отбеляза също, че в документа са включени теми, свързани с прозрачност в контрола на въоръженията, мерки за намаляване на риска и едно по-отговорно отношение на действията на двете страни в Космоса.

Относно Съвета „Външни работи“ на ЕС на 24 януари, министър Генчовска отново отбеляза, че е единна позицията на всички страни от ЕС чрез дипломатически средства да се постигне намаляване на напрежението и деескалация. Предложенията са свързани с възможност за планиране на мисия по общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в Украйна в близка перспектива, покана към външния министър на Украйна да участва в следващия Съвет „Външни работи“ през февруари и покана към министъра на отбраната на Украйна да участва в Съвета „Външни работи и отбрана“ през март, отбеляза министър Генчовска. Тя посочи също и предложението на министъра на външните работи на Румъния, с когото днес следобед й предстои телефонен разговор по темата, – външните министри на страните от ЕС да посетят в най-скоро време Киев, което, по думите й, би било конкретен сигнал за всички дипломатически усилия, които ЕС полага в посока намаляване на напрежението.

Министър Генчовска изтъкна още важността от изграждането на адекватни отбранителни способности, като посочи, че България се нуждае изключително много от това, за да можем като страна членка на Алианса да се чувстваме с достойнство, самочувствие, а не само да разчитаме на дипломатическите действия и на чисто политическите усилия.

На брифинга министър Генчовска коментира и темата за Република Северна Македония.

Хубавото е, че рестартирахме диалога с Република Северна Македония по политическите теми, като очакваме да има надграждане с резултати по хоризонталните политики с амбициозните планове на Министерския съвет във всяка една секторна политика да бъдат постигнати конкретни резултати, каза Теодора Генчовска. Предвид факта, че министерствата на външните работи на България и на РСМ са координаторите на целия процес, освен че водят диалога по политическите теми, в разговорите с външния министър на РСМ разширихме обхвата на дискусиите, посочи Генчовска. Във връзка с това, по отношение на Украйна предложихме на РСМ, в случай на необходимост и на тяхно желание, също да евакуираме екипа на тяхното посолство в Украйна, каза министър Генчовска. Страната ни е подновила и предложението си да осъществява охрана на въздушното пространство на РСМ, посочи министърът.

На брифинга Теодора Генчовска представи заместник-министрите Велислава Петрова, Васил Георгиев и Ирена Димитрова. Министър Генчовска каза, че тяхната визия и разбирането им за работа е те да са оперативни заместник-министри, да са взаимно заменяеми и да бъдат на разположение на медиите по темите, за които отговарят.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани