Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Посланикът на САЩ в Москва предаде в руското външно министерство американския отговор на исканията на Русия в областта на сигурността

[post-views]
Русия обяви за замразен диалога със САЩ по стратегическата стабилност

Посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан предаде в руското министерство на външните работи американския отговор на исканията на Русия в областта на сигурността, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Съливан дойде тази вечер в министерството, откъдето си тръгна малко след това без да направи изявление.

Малко по-рано телевизия Си Ен Ен заяви, че Съединените щати ще предадат своя отговор на Русия днес.

На 17 декември руското външно министерство публикува предложени от страната проектоспоразумения с гаранции за сигурност, които тя очаква от САЩ и НАТО. Двата договора – единия със Съединените щати, а другия с членовете на Северноатлантическия съюз – предвиждат отказ от разширяване на алианса на изток и изтегляне на натовските сили от Източна Европа. Западът вече отхвърли тези руски искания като неприемливи.

Тези развития дойдоха на фона на струпването от Русия на войски край границата с Украйна. Москва отрича твърденията на Запада и Киев, че планира инвазия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще даде извънредна пресконференция в 20 ч. българско време тази вечер във връзка с предаването на американския отговор на Русия, съобщи междувременно пресслужбата на алианса, цитирана от ТАСС.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани