Информационен център на Министерство на oтбраната

ВТК представи филма „Скрап“

ВТК представи филма „Скрап“

Спирдон СПИРДОНОВ

Част от историята на Българската армия от 1946 до 2011 г. е събрана в най-новия филм на ВТК „Скрап“. Официалната премиера бе вчера в Централния военен клуб. Нищо не е измислено, кадрите следват пътя на Въоръжените ни сили през последните десетилетия, подчерта изпълнителният продуцент Стоян Марков. Показваме само факти, нека всеки си направи своите изводи, каза директорът на Информационния център на МО Евгени Генов, който е и редактор на филма. Останалите членове на екипа са авторът на идеята и на сценария Тома Иванов, операторите Петър Георгиев, Кирил Бациев и Николай Георгиев, редакторът на архива Евдокия Димитрова, режисьорът по монтажа Маряна Пенчева, режисьорът Милена Гетова.

Във филма се открояват две тенденции. Първата е в годините на Студената война, когато армията се модернизира и насища с най-новите съветски въоръжение и техника. Втората е след промените от 1989 до 2011 г., когато видовете, броят и местата за дислокация на тези въоръжение и техника се редуцират. За тях разказват  непосредствените свидетели и участници в събитията генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, полковник от запаса проф. д.в.н. Димитър Недялков, капитан II ранг от запаса  Атанас Панайотов, полковник от запаса  Ангел Тасев и полковник от запаса Асен Джоков.

Интерес към премиерата проявиха министърът на отбраната Стефан Янев, заместник-министърът на отбраната Ралица Симеонова, членове на политическия кабинет на министъра, командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов, генерал-майор Тодор Дочев, началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски, командирът на Командването за логистична поддръжка бригаден генерал Тодор Тодоров, офицери от Въоръжените сили.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top