Информационен център на Министерство на oтбраната

Започва процесът за грандиозния обир на бижута от музей в Дрезден

Започва процесът за грандиозния обир на бижута от музей в Дрезден

Започна съдебният процес срещу шестима членове на известна престъпна фамилия за зрелищния обир на безценни бижута от XVIII век от музей в Дрезден, предаде АФП.

Заподозрените, на възраст от 22 до 28 години, са обвинени в грабеж и палеж след дръзкото нощно нападение срещу музея “Зеленият трезор” в Кралския дворец в Дрезден на 25 ноември 2019 г. До днес няма следа от откраднатите скъпоценности, сред които е меч с инкрустирана с диаманти дръжка и раменна част, която съдържа известния 49-каратов дрезденски бял диамант.

Прочитайки обвинителния акт в съда, прокурорът Кристиан Вебер заяви, че заподозрените са откраднали “уникални и незаменими съкровища… с изключително културно и историческо значение”.

На крадците са им били необходими само осем минути, за да задигнат скъпоценностите. Те прекъснали електрозахранването, след което проникнали в музея през прозорец. Двама мъже, въоръжени с брадва, извършили обира, после избягали с кола, която подпалили в подземен паркинг.

Крадците задигат 21 бижута и други ценности от колекцията на саксонския владетел Август Силния, инкрустирани с повече от 4300 диаманта.

Застрахователни експерти твърдят, че стойността на плячката е най-малко 113,8 милиона евро, а германските медии определят случилото се като най-големия обир на произведения на изкуството в съвременната история.

Престъпниците са нанесли щети на музея и паркинга на стойност около 1 млн. евро.

Източник: news.bg   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top