Информационен център на Министерство на oтбраната

Министърът на отбраната награди ветерана столетник Борис Гърнев

Ветеранът от Втората световна война подполковник от запаса Борис Гърнев навърши 100 години на 25 януари. Тържественото отбелязване на юбилея беше в неговия дом. Да го поздравят дойдоха началникът на Военно окръжие I степен в Пловдив полковник Стефан Паскалев, председателят на Областния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) в Пловдив Атанас Хаджиев и много негови роднини.

На ветерана, който е и заместник-председател на Областната организация на СВВБ, бяха връчени грамота от министъра на отбраната Стефан Янев, поздравителен адрес от председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов, плакет на (СВВБ), и поздравителен адрес от председателя на ОУС на СВВБ – Пловдив.

***   

Борис Симеонов Гърнев е роден на 25.01.1922 г. в с. Либяхово, сега Илинден, община Гоце Делчев. На 15 септември 1942 г. влиза в казармата като войник в Самоков, където завършва школата за подофицери. След 9 септември 1944 г. заминава на фронта. Участва в боевете на Девебаир и в Дравската операция, където е награден с орден „За храброст“ – четвърта степен. След войната се завръща в родното си село, където през март 1948 г. е избран за кмет. На 10 април 1950 г. е избран за секретар на околийския комитет на младежта.

Постъпва в Българската армия в гаубичния полк в с. Самораново, Дупнишко. През пролетта на 1952 г. е назначен за заместник-командир на картечно-артилерийския батальон в Любимец. От април 1963 г. се пенсионира като подполковник и преминава в запаса. Същата година е назначен за инспектор ТРЗ в областното управление на съобщенията –Пловдив. През 2007 г. е избран за заместник-председател на Общинския съвет на СВВБ в община  „Родопи”, а от 15.03.2013 г. е заместник-председател на Областния управителен съвет на СВВБ – Пловдив. На XI конгрес на СВВБ е избран за член на Централния управителен съвет. Повече от осем години изготвя и редактира издавания от ОУС на СВВБ – Пловдив информационен бюлетин. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top