Информационен център на Министерство на oтбраната

Нищо не е изключено, заяви Урсула фон дер Лайен в отговор на въпрос за “Северен поток 2”

Страните членки на ЕС, ЕК и ЕП финализираха ново законодателство, което позволява по-добра борба с отклоненията в интернет

Газопроводът “Северен поток 2” може да бъде спрян, ако Русия нахлуе в Украйна. Това намекна пред Си Ен Ен председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в отговор на въпрос, предаде Ройтерс.

“Искам да бъда много ясна: нищо не е извън масата, всичко е на масата”, каза тя в интервю снощи, отговаряйки на въпрос дали “Северен поток 2” ще бъде спрян, ако Русия нахлуе в Украйна.

Продължават дипломатическите усилия за преодоляване на кризата, до която доведе струпването на около 100 хиляди руски военни край границите на Украйна, посочва агенцията.

“/Европейската/ Комисията отговаря за проектирането, оформянето и разработването на санкции /спрямо Русия/ – в областта на финансите, в областта на икономиката, в областта на технологиите”, каза Урсула фон дер Лайен.

Тя посочи, че Европейският съюз е най-големият търговски партньор на Русия с дял от около 40 процента в търговията на стоки и най-големият чуждестранен инвеститор в тази страна, където 75 процента от преките чуждестранни инвестиции идват от блока.

“Тези числа ви говорят, че имаме силен лост и че ще е много болезнено за Русия” да засили агресията спрямо Украйна, посочи председателката на ЕК. Тя добави, че работи много тясно с президента на САЩ Джо Байдън за стратегическо партньорство в енергийната сигурност.

Попитана дали Русия може да бъде отстранена от системата за международни разплащания SWIFT, Урсула фон дер Лайен повтори, че нищо не е изключено. Тя обаче отказа да навлезе в подробности за евентуален пакет със санкции на ЕС.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top