Информационен център на Министерство на oтбраната

Повече въпроси, отколкото отговори за ковид партитата на “Даунинг стрийт”

Джонсън получи доклада за "партигейт"; очаква се кога ще бъде публикуван

Още много въпросителни остават около доклада на Сю Грей за партитата на “Даунинг стрийт” 10 след изявлението на полицията.

От градските власти са поискали частично споменаване на събитията, които разследват, за да се избегне на предубеденост, пише BBC.

Постът на премиера на Великобритания Борис Джонсън виси на конкретния доклад, поради причината, че консерваторите чакат да видят резултатът от него, за да поискат вот на недоверие. По-рано тази седмица беше обявено, че докладът ще бъде публикуван, след като разследването завърши тази седмица.

“Разследващите са поискали никакви ограничения за други събития в доклада или отлагане на срока, били са в постоянен контакт с правителството, включително и по отношение на съдържанието на доклада, за да избегнат каквото и да е накърняване на разследването.”

Няма конкретна яснота за срокове за изготвяне на документа и дали ще бъде публикуван по принцип. BBC разяснява, че ситуацията е “изключително объркана” и поради вътрешни спорове в правителството и кабинета за това как и какво се публикува.

Медиите съобщиха за 17 проведени купони в правителствени сгради по време на най-строгите ограничения на Covid-19, но не става ясно колко от тях ще бъдат разследвани от полицията.

BBC информира, че комисарят Кресида Дик ще разследва, включително партито за рождения ден на министър-председателя от юни 2020 г. Говорителят на Джонсън вече заяви, че премиерът не смята, че е нарушил законите за Covid-19, информира BBC.

Някои от депутатите са поискали оставката на Джонсън, а бившият министър-председател Тереза Мей е изразила недоволство от неспазване на противоепидемичните мерки от колегите си и очаква резултатите от разследването и поемането на отговорност, ако бъде установено закононарушение.

BBC добавя, че обвинения за преднамереност на полицията в подкрепа на правителството има от месеци и не е ясно каква част от информацията от цялостното разследване би била изнесена в публичното пространство.

Припомняме, че полицията започна разследването на сигналите за незаконни партита на “Даунинг стрийт” миналата седмица. Нелегалните партита вече доведоха до оставки на хора от екипа на Борис Джонсън.

Източник: news.bg   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top