Информационен център на Министерство на oтбраната

Полковник доц. д-р Димо Димов: ВМА е сред болниците с най-ниска смъртност от COVID-19

Само тази седмица посещаваме 17 формирования за срещи относно ваксинацията, казва заместник-началникът на Военномедицинска академия.

– Полковник Димов, какво е състоянието на ваксинацията срещу COVID-19 в армията?

– Военнослужещите са част от нашето общество и нивата на ваксинация сред тях са като тези в национален мащаб. В структурите на Министерството на отбраната и Българската армия (БА) процентът на ваксинираните към този момент е от порядъка на 32–33 на сто. Но има структури, предимно тези, които са пряко подчинени на министъра на отбраната, в които този процент е много висок. Първенец е Националният военноисторически музей, в който е постигната ваксинация от 81%. Процентът е много висок и в самото Министерство на отбраната. Отдаваме това на факта, че хората от военното ведомство, които са на ръководни и командни позиции, искат да дадат личен пример. Като цяло БА корелира точно с данните, които са в национален мащаб. Може би има малко по-високо ниво на ваксинация заради контингентите, които заминават на мисия. Там се стараехме личният състав да е ваксиниран 100%. Имахме и екип, който отиде в Косово, за да ваксинира желаещите.

– Работят ли изнесените ваксинационни екипи на ВМА (ВМА) по формированията?

– Тази инициатива стартира още в началото, когато пристигнаха първите ваксини. Тогава приоритетни бяха големите формирования, които излъчваха контингенти за мисии зад граница. Тогава при наличието на повече от 100 желаещи да бъдат ваксинирани ВМА изпращаше екипи на място. Към този момент всички военни формирования са в зоната на отговорност на съответната многопрофилна болница от структурата на ВМА. Когато има желаещи, чийто брой е над 10–15 души, изпращаме мобилен екип на място във формированията. Иначе всяко поделение е придадено към съответната болница и е осигурен абсолютен достъп за ваксинация.

– Какво още може да се направи, за да се ускори ваксинацията на хората от системата на отбраната?

– Кампанията за ваксиниране на личния състав приемаме наистина много присърце, тъй като заболеваемостта се отразява пряко на бойната готовност в нашите Въоръжени сили (ВС). Трябва да си припомним, че още в началото на ваксинационната кампания лично началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски посети големи формирования като 61-ва бригада в Карлово и няколко поделения на Съвместното командване на силите, както и отговори на въпроси, свързани с ваксинацията. Тази инициатива беше продължена. В момента ВМА и в частност Научно-приложният център по военна епидемиология и хигиена е създал стройна организация, като изпратихме в началото на годината писма до всички командири на видове ВС да предоставят графици за посещения и срещи във всяко формирование. Тази инициатива дава резултат. Само до края на тази седмица имаме планирани 17 посещения във военни формирования по графика, който ни е предоставен от командирите. Така на място можем да предоставим допълнителна информация за ваксинирането, както и да отговорим на всички въпроси, които вълнуват военнослужещите и цивилните служители.

– В началото на пандемията разигравахте учения по оборудване на спортни зали за приемане на големи контингенти от заразени. Обмисля ли се такъв вариант сега, при усилване на вълната от Омикрон?

– В началото на пандемията почти всички държави в Европа, както и нашата страна създадоха такъв допълнителен ресурс. В много кратко време някои спортни зали бяха оборудвани с цел наблюдение. Това не бяха военнополеви болници, както се появиха информации, а бяха места за наблюдение, не за осигуряване на активно болнично лечение. Това беше свързано с факта, че все още здравната ни система не беше трансформирана, не беше адаптирана към много голям брой инфекциозно болни хора. Сега, приблизително две години по-късно, здравната система вече реагира адекватно. Към момента са изградени достатъчно брой легла за неусложнени, както и за интензивни случаи. Така че на този етап болничната система успява да се справи. За Омикрона е характерно, че е много по-голяма заболеваемостта, но не е повишена хоспитализацията на тези случаи. Като проценти те са по-малко, но на фона на големия брой се движат в подобни числа, с които вече сме се сблъсквали в хода на пандемията.

– В някои армии ваксинацията е задължителна. Възможно ли е това да стане и у нас?

– Не е от компетенцията на ВМА да вземе решение по този въпрос. Разбира се, като лекари ние сме за това и изцяло съдействаме да бъде достигнат максимален процент на ваксиниране. Дали ще се предпочете методът на принудата, или на убеждението, предстои да видим. На този етап сме приели събеседването и убеждаването и действаме по този план.

– Колко ваксини са поставени във ВМА до момента от началото на пандемията?

– Към настоящия момент само в основния център в структурите на ВМА, тъй като има такива центрове и в нашите периферни болници е постигнат резултат от над 150 000 поставени дози от ваксините. Което може би ни превръща в един от най-големите, ако не и в най-големия ваксинационен център в страната.

– Министерството на здравеопазването съобщи миналата седмица, че няма човек, който да е починал заради ваксината…

– Така е. Бих казал дори, че във ВМА не сме имали случай на хоспитализация поради постваксинална реакция, която да води до тежко състояние. Това за Ваксинационния център във ВМА важи с пълна сила.

– Колко пациенти с COVID-19 лекувате в момента във ВМА?

– От 21 януари трансформирахме отново някои от клиниките в COVID клиники. Към днешна дата имаме приблизително 100 пациенти с поставена диагноза COVID-19, разпределени в интензивни и неинтензивни сектори. По-големият брой като процентно съотношение са в интензивния ни сектор, където почти е запълнен капацитетът. При нас идват по-тежките случаи – и от страната, а и от болниците в София, много от които разкриха легла за COVID пациенти, но за неусложнени. Трудно е да се каже дали Омикронът преминава по-леко, или по-тежко в национален мащаб по простата причина, че нивото на ваксинация е по-ниско, отколкото в много други страни. Там се наблюдава по-рядко достигане до интензивни случаи, което според нас се дължи на по-високото ниво на ваксиниране. Ние можем да кажем, че към момента нямаме приети в интензивния сектор хора, които са ваксинирани, със завършен курс на ваксинация. Чрез идеята Инфекциозната болница да бъде отделена като самостоятелен диагностично-лечебен комплекс успяхме да постигнем автономност, изолиране на пациентите, несмесване с потока от други хора. Статистиката показва, че над 6000 души са преминали през нашите многопрофилни болници в структурата на ВМА с поставена диагноза – COVID-19. Това са среднотежки и тежки случаи. Данните, които имаме, показват че сме с най-ниска смъртност от COVID-19 в страната, което е уникално. Това е доказателство за огромния труд, който са положили нашите екипи, за организацията, която имаме, за осигуряването на диагностично-лечебния процес и разбира се – за лечението по утвърдени научно обосновани терапевтични схеми.

– Тази година за какво да се стягаме – за край на пандемията или за продължаването ѝ и поставянето на четвърта доза от ваксината?

– Още в началото на пандемията, когато изпращахме послания чрез медиите до обществото, бяхме с оптимистична нагласа. Спомням си едно от първите интервюта, когато казахме, че победата над пандемичната ситуация ще дойде с ваксините. Към момента имаме това оръжие. Възникнаха и нови терапевтични схеми или бяха адаптирани такива. Смея да кажа, че тенденцията, която наблюдаваме през множеството генетични трансформации на вируса, може би наистина води до оптимизъм. Така или иначе, задължително е да достигнем нива на групов имунитет, които маркират края на пандемията, защото има все още опасност тази зараза да остане ендемична. Тоест – заболяването да е локално, там, където не може да бъде постигнат групов имунитет. Но тенденциите показват, че има повод за оптимизъм, и се надявам, че нашата страна ще бъде сред тези, които ще могат да се поздравят с добрия край на това сериозно изпитание.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top