Информационен център на Министерство на oтбраната

Правата на българите в Република Северна Македония са огромен приоритет, заяви премиерът Кирил Петков

Планът за възстановяване и устойчивост е внесен в ЕК, заяви Кирил Петков

Правата на българите в Република Северна Македония са огромен приоритет. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на днешното си изслушване в парламента, където даде информация на депутатите за резултатите от взаимните визити на политически делегации от двете страни. “Българският интерес ще бъде защитен. Българите в Република Северна Македония ще имат равни права”, увери Петков. Той даде за пример заявеното политическо намерение от страна на премиера Димитър Ковачевски хората с българско самосъзнание да бъдат вписани в конституцията, без да се ангажира със срокове.

От парламентарната трибуна Петков разказа, че премиерът Ковачевски е дал личния си телефонен номер на кореспондента на БТА в Скопие, по време на посещението на двамата в прессклуба на медията, като лично се е ангажирал да реагира в случай на евентуален вандалски акт.

Най-доброто за България е да имаме добросъседство, да имаме отворени граници, правата на българите да са защитени, каза още Кирил Петков.

“Следващите десет години ние трябва да работим с Република Северна Македония и този мониторингов механизъм срещу дискриминацията и потъпкването на човешките права да бъде реално използван”, каза още българският премиер.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top