Информационен център на Министерство на oтбраната

Предвидено е ремонтът на пистата на авиобазата “Граф Игнатиево” да започне в средата на годината

Предвидено е ремонтът на пистата на авиобазата "Граф Игнатиево" да започне в средата на годината

Предвидено е ремонтът на пистата на авиобазата “Граф Игнатиево” да започне в средата на тази година, каза министърът на отбраната Стефан Янев в отговор на въпрос в рамките на парламентарния контрол за подготвеността на авиобазата за приемане на новите изтребители F-16.

Извършват се необходимите процедури заедно с агенцията на НАТО по инвестициите. Там нещата вървят нормално и се надяваме около средата на годината да започне този ремонт, който ще бъде и основополагащ за всички останали, защото тогава авиобазата ще бъде затворена за използване, а наличните самолети ще бъдат предислоцирани на друго летище, посочи министър Янев. Съответно целият комплекс от дейности тогава трябва да бъде извършван с максимална съсредоточеност и координираност, добави министърът.

В отговор на друго питане от “Възраждане” за използваните съвместно със САЩ военни бази у нас, министърът на отбраната Стефан Янев определи споразумението със САЩ, свързано с използването на съвместните съоръжения, като полезно за армията ни и нейната натренираност. От тази гледна точка не бих подкрепил отмяна на това споразумение, защото то е полезно за Българската армия, каза министърът. На друго питане от “Възраждане” Янев посочи, че от 2006 г., когато е подписано споразумението, не е имало случай, в който американските военнослужещи дори да са наближавали 2500 души.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top