Информационен център на Министерство на oтбраната

Премиерът Кирил Петков проведе работни срещи с ръководителите на европейските институции в Брюксел

Премиерът Кирил Петков проведе работни срещи с ръководителите на европейските институции в Брюксел

Министър-председателят Кирил Петков е провел работни срещи с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Премиерът е присъствал и на церемония по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста в ЕП. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът е поздравил Роберта Мецола с избора й за председател на ЕП и потвърди желанието си за близко и ползотворно сътрудничество. Двамата са обсъдили приоритетите на българското правителство и предизвикателствата, пред които то е изправено за реализиране на амбициозната си програма. Кирил Петков е подчертал, че присъединяването на страната ни към Шенген остава наша стратегическа цел и разчитаме ЕП да продължи да ни подкрепя.

Премиерът Кирил Петков проведе работни срещи с ръководителите на европейските институции в Брюксел

Председателят на Европейския парламент Шарл Мишел е поздравил българския премиер за успешните срещи с правителството на Република Северна Македония, както и за мерките за укрепване на българските способности предвид напрежението между НАТО и Русия. Мишел е уверил министър-председателя, че институциите на ЕС работят за елиминиране на енергийни рискове за страните членки, сред които и България. Двамата са се договорили да останат в близък контакт през идните дни и седмици.

Министър-председателят се е срещнал и с председателя на Европейската комисия. Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен са обсъдили работата по Националния план за възстановяване и устойчивост, както и ситуацията по границата с Украйна.

В рамките на визитата си в Брюксел Кирил Петков е разговарял и с председателите на групата на “Обнови Европа” Стефан Сежурне и на групата на “Зелените/Европейски свободен алианс” – Ска Келер и Филип Ламбер.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top