Информационен център на Министерство на oтбраната

Русия казва, че не иска война, но поставя оръжие на масата за преговори, заяви посланикът на САЩ в Москва

САЩ призоваха гражданите си незабавно да напуснат Русия

Русия казва, че не желае война, но поставя оръжие на масата за преговори със САЩ, като струпва войски по границата си с Украйна, заяви днес американският посланик в Москва Джон Съливан, предаде Ройтерс.

В онлайн брифинг от Москва Съливан описа струпването на десетки хиляди руски войници като нещо извънредно и изтъкна, че то не може да бъде обяснено като обикновено военно учение.

Струпването на войски по границата с Украйна е “еквивалентно на ситуация, в която вие и аз дискутираме или преговаряме и аз сложа оръжие на масата. Казвам, че идвам с мир, но това е заплаха”, каза Съливан пред журналисти. “На това става свидетели в момента”, отбеляза високопоставеният американски дипломат.

“Надяваме се, че руското правителство казва истината и не планира” инвазия на Украйна, заяви посланикът. “Фактите сочат, че понастоящем то има възможност да направи това”, каза Съливан.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви пред руски медии по-рано днес, че Москва не иска война, припомня Ройтерс.

Съливан заяви, че сега Вашингтон очаква отговор от Русия на документите, предоставени на Москва от Съединените щати и НАТО, в които е очертан дипломатически път за излизане от кризата около Украйна.

Той поясни, че тези документи съдържат предложения за гарантиране на по-голяма прозрачност на военните учения в Европа, както и по отношение на продажбите на оръжие на Украйна.

“Разгледахме възможността за реципрочна прозрачност на мерките с руското правителство, включително по отношение на настъпателните оръжейни системи в Украйна, както и мерки за засилване на доверието по отношение на военните учения и маневри в Европа”, каза Съливан. По думите му сега “всичко зависи от реакцията на руското правителство”.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top