Информационен център на Министерство на oтбраната

Столтенберг: НАТО няма никакви планове за раполагане на войски в Украйна

НАТО изрази подкрепа за Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина

НАТО смята, че е възможно да постигне споразумения с Русия, ако тя не реши да използва военна сила, каза ръководителят на Алианса Йенс Столтенберг.

НАТО все още не е наясно с намеренията на Русия относно Украйна и ще вземе решения в зависимост от ситуацията, каза още той.

Генералният секретар на НАТО участва в онлайн събитието на Атлантическия съвет “Front Page” днес. Събитието е посветено на отговора на НАТО на настоящата ситуация със сигурността в Европа. То се случва на фона на продължаващото напрежение между Русия и НАТО във връзка с Украйна.

Столтеберг призна за наличие на разногласия между съюзниците по това каква помощ да бъде оказана на Украйна, допълвайки, че НАТО няма никакви планове за разполагане на бойни групи в Украйна.

В сряда вечерта Русия получи писмени отговори от САЩ и НАТО на предложенията за гаранции за сигурност, които изложи миналия месец в опит да деескалира напрежението със Запада по отношение на Украйна. В отговора си НАТО отхвърли искането на Русия да попречи на Украйна и други бивши съветски републики да се присъединят към Алианса и потвърди своята “политика на отворени врати”, според която всяко решение за разширяване на алианса трябва да бъде взето “с единодушно съгласие”.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва разглежда отговорите и следващата стъпка на Русия ще бъде определена от президента Владимир Путин.

Източник: /БГНЕС

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top