Информационен център на Министерство на oтбраната

Ще пишат кризисен план за спасяване на икономиката

План за спасяване на икономиката на страната, ако конфликтът между НАТО и Русия ескалира, ще пише правителството. «Страната ни ще заеме отговорна национална позиция, която ще бъде базирана на пълен анализ от всички специализирани служби», заяви премиерът Кирил Петков, който свика спешно Съвета по сигурността заради напрежението НАТО-Русия-Украйна.

“Явно напрежението се вдига, но не бих казал, че дрънчи на война. Моята преценка в този момент е, че ескалацията се вдига, но ние искаме деескалация. Ще бъдем конструктивен партньор в рамките на НАТО и ЕС”, каза още министър-председателят. Оттук нататък Съветът по сигурността ще бъде основен орган за вземане на решения, когато става въпрос за сигурността, подчерта Петков.

Според Петков не се налага свикване на Консултативния съвет по национална сигурност при държавния глава, тъй като Съветът по сигурността, който е на пряко подчинение на министър-председателя, анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност.

По въпроса за засиленото присъствие на корабите и самолетите на НАТО, Петков обясни, че това не е извънредна ситуация, а част от решението през 2016 г. за засилен “Air Policing” на НАТО.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top