Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън и Фон дер Лайен: Съвместно работим по осигуряване на природен газ

[post-views]
Вашингтон и Брюксел се споразумяха по нова рамка за предоставяне на лични данни

САЩ и ЕС работят съвместно за продължителни, достатъчни и навременни доставки на природен газ за Общността от различни източници в целия свят. Целта е да се избегне техният недостиг при евентуална агресия на Русия в Украйна. Това се казва в съвместно изявление на американския президент Джо Байдън и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Съединените щати и ЕС работят съвместно за непрекъснати, достатъчни и навременни доставки на природен газ за ЕС от различни източници по целия свят, за да се избегнат шокове в доставките, включително тези, които биха могли да бъдат резултат от по-нататъшно руско нахлуване в Украйна“, посочват двамата лидери в съвместно изявление.

В документа се подчертава, че САЩ са най-големият доставчик на втечнен природен газ за ЕС.

„Сътрудничим си с правителствата и операторите на пазара за доставки на допълнителни обеми за Европа от различни източници по цял свят. В краткосрочен план втечненият газ може да даде гаранции за сигурност на доставките, като същевременно продължаваме прехода си към нулеви емисии“, заявяват Байдън и Фон дер Лайен.

Те призовават големите енергийни производители да се присъединят към тях, така че да има гаранция за стабилността и доброто снабдяване на енергийните пазари.

Темата ще бъде на дневен ред на енергийния съвет САЩ-ЕС на 7 февруари.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани