Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Баща и син инфекционисти воюват срещу COVID-19

[post-views]

Полковник д-р Илиян Комитов е началник на МБАЛ – Сливен, а Димитър Комитов е доброволец във ВМА.

Баща и син инфекционисти служат в системата на Военномедицинска академия. От септември 2013 г. полковник д-р Илиян Комитов е началник на МБАЛ – Сливен. В системата на ВМА е от 1995 г., след като завършва медицинското си образование като стипендиант на МО. Първо е лекар интерн към Учебен отдел. Следват 6 години по разпределение във военни формирования на Българската армия – в 50-и зенитен полк в с. Бояново, Ямболско, и в 5-а бригада в Казанлък. От 2002-ра за 2 години е във военно ХЕИ в Сливен. Включва се в тогавашния Военномедицински отряд за бързо реагиране във ВМА заедно със специализацията си в Клиниката по инфекциозни болести. За свой учител смята проф. Камен Плочев, началник на клиниката. Участва три пъти в мисията на НАТО в Афганистан.

Днес синът на полк. Комитов, Димитър, е доброволец в същата клиника на ВМА. Разликата във възрастта им е 27 години. До тях в рода си нямат лекари и военнослужещи.

Бащата   

Миналата година е била натоварена професионално в пандемията и за военната болница в Сливен. Екипът й помага на много хора в борбата с вируса. „Не усетих как изминаха тези 12 месеца, работата продължи интензивно втора година”, казва полк. Комитов. Акцентът в практиката неизбежно е около COVID-19, но екипът на болницата изпълнява и задълженията си, свързани с военното здравеопазване  и извънболничната помощ по договор с РЗОК – Сливен. В него инфекционистите са трима, които се оказват изведнъж дефицитни в здравеопазването ни по време на пандемията.

Най-важното от опита ни през втората година от пандемията, през която вече имаше ваксини срещу инфекцията, казва д-р Комитов, е безспорно: ваксинираните пациенти прекарват инфекцията в много по-лека степен. И допълва, че хоспитализираните с ваксина за кратко време и с неинтензивно лечение, получили усложнения от COVID инфекцията, буквално се броят на пръстите на двете му ръце. Обичайно ваксините са им поставени преди повече от 6 месеца. Факт, в който се убеждават с колегите му вече след пролетта на м.г.

Д-р Комитов е категоричен, че синът му Димитър сам се е насочил към медицината. Естествено е в дом, в който често разговорите между двамата родители медици са професионални (майката ръководи клинична лаборатория в болница). От години в тези разговори се включва и синът. Който след езиковата гимназия в Сливен с немски и английски продължава в Медицинския университет в София. А сега семейството ще се радва и дъщерята Диана да продължи традицията. Предимствата са повече от видими – споделя се всекидневният лекарски опит от родители на деца. Сега бъдещият лекар Димитър Комитов е доброволец в същата Клиника по инфекциозни болести на ВМА и се учи на занаят от проф. Плочев, при когото бащата е специализирал…

Помощ от доброволци от варненски студенти се влива и в екипа на сливенската военна болница. Надежда на началника на МБАЛ – Сливен, е не само да привлече млади медици в екипа, но и те да поемат пътя на военни лекари. От години е проблемът с намаляването на офицерския състав в болниците на ВМА. Затова всички гледат с нетърпение към първия випуск на курсантите от ВВМУ – Варна, които до 2 години ще са и дипломирани медици. Медиците под пагон са на 100% полезни за системата на военното здравеопазване и на армията ни, както и на медицинското осигуряване в партньорските ни отношения в НАТО, убеден е началникът на МБАЛ – Сливен. Той смята, че военните ни медици се представят по най-добрия начин в международни партньорски мисии.


Синът

Димитър Комитов е студент доброволец в Инфекциозната клиника на ВМА от октомври 2020 г. Но отива там с опита от 6-месечното доброволстване в кардиологичната Трета градска болница.

Сега е в 6-и курс и дипломирането предстои в началото на 2023 г. А стажът му започва след месец. Сега Димитър и две негови състудентки са вече назначени като доброволци. Започват да доброволстват в нея от интерес към инфекциозните заболявания и възможността да се учат на практика. В Трета градска болница, школа в кардиологията, се запознава с болничната среда, с „елементарните” манипулации, като вземането на кръв, поставянето на абокат, на катетър – все полезни за един студент дейности. Както и преодоляването на страха от общуването с пациента. Димитър преодолява преградата, учи се как да спечели доверието му, без което добра анамнеза е невъзможна.

Решава, че ще бъде лекар още рано в училище. Интересът му към биологията и особено към химията го насърчава. Не си е представял, че ще се занимава с друго освен с медицина. Мотивира го и благодарността на много пациенти към родителите му – лекари. А вече днес може да каже, че му е интересна и работата с пациентите в клиниката, както и благодарността, която среща в очите им. И че буквално има възможността да направи нещо за друг човек.

Дали има планове и дори мечти – да, непременно ще кандидатства за специализантско място в клиниката. В работата всеки ден се убеждава, че е избрал точната специалност за себе си. Защото инфекциозните болести дават широк поглед върху медицината, върху всички вътрешни болести. Харесва му всеобхватността на специалността, която лекува дихателната и нервната система и много други заболявания – от ухапването на кърлеж до високото предизвикателство на COVID-19. Днес се вижда колко са необходими специалистите по инфекциозни болести, казва Комитов-син. И допълва, че докато не бил виждал клинична картина на болен, не оценявал колко богата медицинска култура изисква лечението на инфекциите. Към което – наопаки, досега имаше рехав интерес… Би искал някога и той да заслужи уважението и признателността на пациентите си и той някога да стане добър терапевт. Би имал желанието и амбицията да бъде военен лекар. Което е допълнително призвание, казва днес 24-годишният Димитър Комитов.

МБАЛ – Сливен

През новата година завършва ремонтът на сградата на инфекциозното отделение на Военната болница в Сливен, което е оборудвано със съвременна медицинска апаратура и е логистично осигурено. Приоритет тази година за екипа е специалността урология, дефицитна в региона, като са привлечени двама медици уролози и се очаква и специализирана медицинска апаратура. Интензивно работи гастроентерологията и специалистите й са много търсени. Сливенската военна болница затвърждава авторитетно мястото си в региона.

В пандемията се консултират и лекуват и много чуждестранни граждани на територията на съвместното военно съоръжение на полигон Ново село. Екипът подсигурява медицински и военните учения в региона. Наскоро са завършили и годишните профилактични прегледи на военнослужещите от зоната за отговорност на МБАЛ – Сливен. Работят и комисиите  за кандидатите за постъпване на военна служба. Полк. Комитов отчита повишен интерес за влизане в Българската армия през 2021 г., в която според него младите хора откриват стабилност и перспектива за развитие.

МБАЛ – Сливен, активно участва и в областния щаб за борба с коронавируса, а екипът й се утвърди в борбата със заразата при ограничен, но с отговорност и дисциплина човешки ресурс. Енергичната екипна работа е отличена и от ръководството на ВМА, и от Министерството на отбраната на празника на военномедицинската служба през декември м.г., когато д-р Илиян Комитов е отличен с пушка тип „Манлихер”, а негови колеги – с грамоти. А гражданите от областта все повече се доверяват на  МБАЛ – Сливен, за лечение.

Пандемията

Като инфекционист полк. Комитов коментира доколко предизвикателствата пред медицината в бъдеще ще са свързани в голяма степен със заболяванията в неговата специалност. Той смята, че природата ще продължи да създава патогени, които прескачат еволюционната бариера между животинските видове и човека, когото, за съжаление, ще поразяват, макар и в по-малки мащаби. Какъвто беше вирусът Ебола преди години или взривът от морбили и в нашата страна. Защото инфекциозните болести не са си отишли от планетата, ще възникват и нови разновидности на познатите патогени.

Най-ново

Виж още

Избрани