Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дания ще изтегли своите военни от Мали

[post-views]

Дания ще започне да изтегля своите войници от Мали, след като малийското преходно правителство настоя те да напуснат незабавно, предаде Ройтерс.

Решението представлява удар за Франция, която води операции за борба с тероризма в африканския регион Сахел.

Това става в момент на напрежение между Мали и международните партньори на западноафриканската страна, включително регионални организации и Европейския съюз, които й наложиха санкции, тъй като малийската хунта не организира избори след два военни преврата.

Напрежението се засили и заради твърдения, че преходното правителство е допуснало в Мали наемници от подкрепяната от Русия частна военна компания „Вагнер“, което някои страни от ЕС определиха като несъвместимо с тяхната мисия.

„Можем да видим, че малийското преходно правителство или генералите превратаджии снощи са направили публично изявление, в което отново са казали, че Дания не е добре дошла в Мали, а ние, разбира се, няма да търпим това“, заяви днес пред репортери датският външен министър Йепе Кофод. „Затова решихме да върне войниците си у дома“, каза той.

Дания изпрати 105 военни в Мали на 18 януари, за да участват в европейска мисия за специални операции, създадена с цел да помогне на Мали да се справи с ислямистките бойци. Копенхаген каза, че войниците са били изпратени след „ясна покана“ от Мали.

Но тази седмица малийското правителство заяви, че е било изненадано от присъствието на датските военни, защото още не е било взето решение по отправено от Дания искане за разполагане на войски.

Изтеглянето на датските военни създава неприятности за Франция, която положи доста усилия да „европеизира“ своята намеса в Сахел, където са разположени хиляди френски войници. По-рано този месец Швеция заяви, че възнамерява да напусне Мали през март.

Отношенията между Франция и бившата й колония се влошиха, а вчера хунтата в Мали каза на Париж да спре да се меси и да запази „колониалните рефлекси“ са себе си.

Франция и още 14 европейски държави призоваха преди това хунтата да позволи датските специални сили да останат в Мали, като отхвърли твърденията, че тяхното присъствие няма правна основа. Малийското правителство отговори, че датските военни трябва да напуснат незабавно.

Решението вероятно ще окаже влияние върху разполагането на военни в бъдеще. Норвегия, Унгария, Португалия, Румъния и Литва се готвят да изпратят войници тази година. Малийското правителство каза, че Норвегия, Португалия и Унгария все още чакат одобрение за разполагане на техни военни.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани