Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейската комисия е готова да подкрепи финансово жп връзката между София и Скопие, заяви премиерът Кирил Петков

[post-views]
ЕС одобри окончателно отпускането на 3,5 млрд. евро за посрещане на нуждите на украинските бежанци

Европейската комисия /ЕК/ е готова да подкрепи финансово изграждането на жп връзка между София и Скопие, стана ясно от думите на премиера Кирил Петков по време на днешното му изслушване в парламента. Петков представи пред депутатите информация за резултатите от размяната на политически визити между двете страни, както и за поетите между тях ангажименти. Българският премиер разказа, че при вчерашното му посещение в Брюксел е разговарял по темата за транспортната свързаност между двете държави с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която е изразила готовност за подкрепа за изграждане на жп връзката между България и Република Северна Македония, тъй като е стратегически и зелен проект.

Темата се обсъжда и в съвместната работна група, в която от българска страна участват министрите на транспорта и съобщенията и на регионалното развитие – Николай Събев и Гроздан Караджов, подчерта премиерът.

„През месец март се надяваме да пуснем авиолинията между София и Скопие да работи, много обозрим и къс срок. Надяваме се 13-те километра, които не сме изградили до ГКПП „Клепало“ да се завършат тази година. С едни 13 километра отваряме още един път, не знам защо сме оставили тази отсечка да не се случи. Това ще бъде огромен приоритет“, каза още Петков по темата за транспортната свързаност между двете държави.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани