Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За ВВС 2021 г. е най-натоварената от десетилетие

[post-views]

За ВВС 2021 г. е най-натоварената от десетилетие

Миналата година е била най-интензивната и динамичната, а Военновъздушните сили (ВВС) са били сред най-ангажираните с национални и международни учения и тренировки. Това е най-натоварената година по отношение на изпълнението на задачи за оказване на помощ на населението, държавни структури и обществени организации за последните 10 години. Това стана ясно от анализа на състоянието и подготовката във ВВС през 2021 г.

„2021-ва беше тежка и динамична, беше и трагична! Самолетна катастрофа, болести, COVID, отнеха от нас колеги и приятели, осиротяха семейства, но ние продължихме напред“, заяви командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров. – Година, в която ние отново доказахме своите решимост, твърдост и способности да изпълняваме заповяданите ни роля, мисии и задачи!“.

През годината българските военни вертолети са стоварили над 1400 т вода над горските и полските пожари. Българските военни самолети са евакуирали от чужбина заразени с COVID-19 деца и възрастни, транспортирали са тежко болни, осигурили са донорски операции за нуждите на Министерството на здравеопазването. „Спасени бяха човешки животи, шансът и надеждата бяха възвърнати на десетки български семейства“, заяви командирът на ВВС.

В същото време с висока отговорност, успешно и в постоянна готовност дежурните сили и средствата от ВВС са носели дежурството за контрол и охрана на българското въздушно пространство, като всичко това е ставало в условията на ограничено ресурсно осигуряване в условията на пандемия.

Командирът на ВВС очерта приоритетите в дейността на ВВС през 2022 г. Те могат условно да бъдат групирани в три основни направления: личен състав, поддържане и развитие на способностите с наличната техника и модернизацията. Генерал-майор Петров изрази своята искрена благодарност към командирите, военнослужещите и цивилните служители за всичко положително, постигнато през годината, защото то е плод на неимоверните усилия, твърдата воля, високия професионализъм, ентусиазма и усърдието на целия личен съставна на ВВС.

Най-ново

Виж още

Избрани