Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Коронавирусът достигна едно от последните незасегнати кътчета в света

[post-views]
Коронавирусът достигна едно от последните незасегнати кътчета в света

Когато коронавирусът започна да се разпространява по света, отдалеченият тихоокеански архипелаг Кирибати затвори границите си за почти две години.

Този месец страната най-накрая започна да се отваря отново, което позволи на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни да наеме самолет, за да върне у дома 54 граждани на островната държава. Много от тези хора са мисионери, които са напуснали Кирибати преди запечатването на границите, за да разпространяват вярата в чужбина за така наречената Мормонска църква, пише Асошиейтед Прес.

Длъжностните лица тестваха три пъти всеки завръщащ се пътник на близкия остров Фиджи, изискаха да бъдат ваксинирани и ги поставиха под карантина с допълнителни тестове, когато се прибраха у дома.

Оказва се, че това не е било достатъчно.

Повече от половината от пътниците са дали положителен резултат за вируса, който вече се е разпространил в обществото и е накарал правителството да обяви извърнредно положение. Първоначалните 36 положителни случая от полета нараснаха до 181 случая в петък.

Кирибати и няколко други малки тихоокеански държави са сред последните места на планетата, които бяха избегнали Covid-19, благодарение на отдалеченото си местоположение и строгия граничен контрол. Но защитата им изглежда не е достатъчна срещу силно заразния вариант Омикрон.

„Като цяло това е неизбежно. Коронавирусът ще достигне до всяко кътче на света. Въпросът е да спечелим достатъчно време, за да се подготвим, и да ваксинираме възможно най-много хора“, коментира Хелън Петоусис-Харис, експерт по ваксините в Окландския университет в Нова Зеландия.

Само 33% от 113 000 души в Кирибати са напълно ваксинирани, докато 59% са получили поне една доза.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани