Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началникът на отбраната: 2022 г. ще бъде годината на Сухопътни войски

[post-views]

Спирдон СПИРДОНОВ

Анализът на подготовката на Сухопътни войски през 2021 г. показа, че въпреки предизвикателствата и трудностите основните планирани мероприятия са изпълнени.  Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов благодари на генерал-майор Михаил Попов, Командването и целия личен състав на Сухопътните войски за положените усилия през 2021 г. Той определи изминалата година като трудна, предизвикателна и изпълнена с динамика. По мисия „Отбрана“ Сухопътните войски са провели повече учения, отколкото през 2020 г., посочи началникът на отбраната. И то не само като брой, но и като сложност, композиция, разнообразие на подготовката и с повече взаимодействие между родовете войски. Направена е стъпка напред, категоричен бе адмирал Ефтимов.

Ограниченията, включително и по отношение на технологичното развитие остават, но началникът на отбраната е оптимист, че основният проект на Сухопътни войски ще бъде екстрено въведен в действие.

Като успех в операциите зад граница бе определено завършването на мисията в Афганистан. Радващо е, че след близо 20 години с около 10 хиляди български военнослужещи нямаме загуби и ранени, каза адмирал Ефтимов. Той се надява натрупаният огромен опит да бъде използван от Сухопътни войски в операции и мисии зад граница. За компенсиране на спада в операциите и мисиите зад граница са предприети няколко нови тренировки в състава на съществуващите мисии. За първи път Сухопътни войски участваха с механизирана рота в тренировката на оперативния резерв на операция АЛТЕА, като представянето е много добро.

Сухопътни войски винаги са стояли твърдо зад българското общество, никога не са отказвали помощ в подкрепа на местната власт и населението, включително и на границата за подпомагане на органите на МВР във връзка с мигрантския натиск, каза още адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната:  2022 г. ще бъде годината на Сухопътни войски

Има предизвикателства и по отношение на личния състав, но с мерките, които вземаме за набиране на кадрови военнослужещи, мога да заявя като началник на отбраната, че 2022 г. ще бъде годината на Сухопътни войски, посочи адмирал Ефтимов. Трябва да дадем необходимия приоритет на Сухопътни войски, подчерта той, те са гръбнакът на нашите Въоръжени сили, на Българската армия и заслужават подобаващо отношение.

Основната ни задача през новата година ще бъде поддържане на нивото на подготовката и на способностите, каза командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов. За развиване на способностите, уточни той, можем да говорим, когато имаме ново оборудване и нова техника. Акцент ще има и върху индивидуалната и колективната подготовка. Като цяло, прогнозира командирът на Сухопътни войски, 2022 г. ще бъде напрегната като изминалата. Ще се работи и при същите ограничения, наложени от пандемията и некомплекта от офицери, сержанти и войници. Знаем как да работим в условия на пандемия, но не сме измислили как да работим при некомплект от личен състав, защото там решения няма, каза генерал-майор Попов. Засега това предизвикателство се посреща с поставяне на допълнителни задачи, сходни задачи на офицери и на подразделенията, преструктурирания, формиране на учебни подразделения за подготовка и т.н.

Наши партньори са заявили участие в учения на Сухопътни войски, но пандемията може да попречи на добрите желания. Но и без чуждестранно участие националните ни учения ще бъдат проведени, каза генерал-майор Попов.

„Доволен съм, че и през 2021 г. личният състав на Сухопътни войски изпълняваше същите и повече задачи с по-малко личен състав, но проявяваше чувство на отговорност, професионализъм и желание за подготовка. Това е, което ме радва. Това ми дава надежда, че през 2022 г. Сухопътни войски ще потвърдят, че са готови за изпълнение на задачи по трите мисии на Въоръжените ни сили“, заяви генерал-майор Попов.

В анализа участваха още командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, заместник-командирът на Сухопътни войски бригаден генерал Николай Караиванов, началници на отдели в КСВ, командири и началници на военни формирования.

Най-ново

Виж още

Избрани