Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Некомплектът от личен състав ще се решава с нов подход

[post-views]
Некомплектът от личен състав ще се решава с нов подход

Спирдон СПИРДОНОВ

Ще има конкурси за всички вакантни места, каза министър Стефан Янев на заседание на Комисията по отбрана.

Политическото и военното ръководство на МО беше представено на членовете на Комисията по отбрана в Народното събрание. В заседанието участваха министърът на отбраната Стефан Янев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на отбраната Ралица Симеонова и Александър Петков, заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и генерал-лейтенант Цанко Стойков, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Миглена Събева, постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев и директорът на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ Румяна Станимирова. Парламентарен секретар на МО все още няма назначен. Решено бе на следващо заседание министърът на отбраната да бъде изслушан за приоритетите в неговата и на екипа му политика.

Интересът към заседанието

бе провокиран най-вече от създалото се напрежение между Русия и НАТО по отношение на Украйна и българското решение, което се очакваше да  бъде обсъдено на последвалия Съвет по сигурността към МС, и насроченото за следващия ден извънредно заседание на парламента. „Нито Русия, нито друга държава се кани да напада България. Не бива да очакваме да има инвазия на българска територия, нека да успокоим хората. Говорим за тип мерки, които имат преди всичко характер на демонстрация на единството на НАТО, в който членуваме, и за даване на шанс на дипломацията“, посочи министър Янев. И още нещо. Наред с всичко друго изборът на България да бъде член на НАТО е и прагматичен. Ако не беше така, щяхме да отделяме от БВП за отбрана 7–8%, а не както сега 2% до 2024 г., направи сметка министърът. И информира депутатите, че в НАТО даваме своя глас за колективните решения, но с отчитане на националния ни интерес.

Представителите на парламентарните групи използваха правото си да зададат по два актуални въпроса на министъра на отбраната. Интерес бе проявен към

необходимостта от нов Стратегически преглед на отбраната

и актуализиране на някои концептуални и нормативни документи, като Националната отбранителна стратегия например. По думите на министъра на отбраната все още официално не е приключил Стратегическият преглед за защита на системата за национална сигурност, който започна с решение на правителството от 18 януари 2019 г. В този смисъл могат да се наложат някои промени, но едва ли резултатите от нов Стратегически преглед на отбраната ще бъдат по-различни. Още повече че необходимите средства за развитието и модернизирането на Въоръжените сили са много по-големи от възможностите на държавата. За постигане на целите на Програма-2032 е необходимо изпълнението на дългосрочен „Инвестиционен план-програма до 2032 г.“, който все още не е готов. Изразено бе мнение, че за неговото реализиране трябва да се заложи механизъм на финансиране, който не зависи от годишните бюджети. Що се отнася до обявения проект на бюджет за отбрана за 2022 г., министър Янев смята, че той е достатъчно реалистичен и не бива да се очаква за една година да се решат всички проблеми.

Разговорите по бюджета с Министерството на финансите продължават

включително във връзка със социалния статус на военнослужещите. Това бе част от отговора на въпроса за оставането на базата за определяне на основното месечно възнаграждение на най-ниската длъжност за военнослужещите в размер на 380 лв. Поводът бе, че в коалиционното споразумение за управление се предвижда тя да бъде минималната работна заплата. Министерството на отбраната има конкретен план, който вече е влязъл в заповед за изпълнение на задачите в раздел „Отбрана“ на споразумението.  

Некомплектът от личен състав

във Въоръжените сили е голям, полагани са усилия, изразходвани са средства, но недостатъчно, подчерта министърът. Тази година ще се приложи друг подход. Ще има конкурси за всички вакантни места, за да се приемат голям брой български граждани за военнослужещи. Факт е, че в последно време в годишните бюджети са заделени средства за прием само на една част от недостатъчния личен състав, което, както стана ясно, не решава този сериозен проблем. 

Министърът потвърди изразената от началника на отбраната позиция, че 2022 г. ще бъде

годината на Сухопътни войски

Време е те да бъдат на фокуса на нашите усилия за изграждане на способности, каза той. Експертната група е внесла доклад с анализ на свършеното по отношение на проекта за придобиване на нови бойни бронирани машини. Засега всички опции са на масата, ще направим възможното проектът да стартира тази година, каза министър Янев. Но не само този проект е важен. Обърнато бе внимание на сериозното изоставане в изграждането на тежка механизирана бригада в Сухопътните войски съгласно стандартите на НАТО.

Договорът със САЩ

за придобиване на осем самолета Ф-16 Блок 70 и свързаните с тях оборудване и въоръжение се изпълнява, каза министърът. Възможно е заради пандемията да има закъснение с няколко месеца, но не и с години. Този риск се отнася не само за нас, но и за други държави, чиито самолети са в процес на производство. Осем български пилоти се обучават на новите изтребители. За другите осем самолета ще се обсъжда, когато дойде ценовият пакет. България няма дългосрочни договори с компании от Руската федерация за поддръжка на наличните ни бойни самолети. Наши специалисти са направили преглед на възможностите да използваме способностите за поддръжка от страна на  съюзнически и партньорски държави.

В Министерството на отбраната смятат, че

подготовката на учениците

в девети и десети клас в средните училища, свързана с отбраната на страната, не дава необходимия ефект. Има проблеми, трудно се покрива цялата страна, каза постоянният секретар Антон Ластарджиев. Засега се водят разговори с Министерството на образованието и науката. Имаме идея, посочи министърът, военно-патриотичното възпитание сред младите е много важно.

Това беше една част от разговора в Комисията по отбрана. Срещите с ръководството на Министерството ще продължат, предвижда се провеждане и на изнесени заседания, каза председателят на Комисията по отбрана Атанас Зафиров.

Най-ново

Единична публикация

Избрани