Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новоназначени офицери, сержанти и войници от СКСО бяха на прага на физическите и психическите си възможности

[post-views]
Новоназначени офицери, сержанти и войници от СКСО бяха на прага на физическите и психическите си възможности

Майор Анна ПРОДАНОВА
„…Инструкторите ни изхвърлиха от леглата, свиреха със свирки и ни налагаха с весла. През следващите шест дни не можахме да спим повече от два часа нощем. Добре дошли в адската седмица. Отказване можеше да се направи чрез връщане на каската, припадане или умиране.
Най-лесно беше
да се умре


– само в този случай инструкторите престават да те тормозят.
А тормозът беше постоянен. Ако заспиш, поливат те със студена вода. В редките случаи, когато отивахме да кльопаме в столовата, трябваше да оставяме хора да пазят лодките, защото инструкторите ги изпускаха (трябваше да ги надуваме ръчно). Нахълтвахме в стола – разхвърляна, шумна, отвратителна група от мърляви, окъсани, вонящи войници, ядяхме, без да си помагаме с прибори – може би оттук идва изразът „да тъпча човката си“ – и сменяхме пазачите на лодките, за да може и те да се наплюскат и да починат няколко минути, преди целият болезнен цикъл да започне отново.
Инструкторите се грижеха винаги да бъдем мокри, измръзнали, уморени или потиснати. На третия ден краката ми бяха станали на каша. Ръцете ми бяха пълни с трески от вдигането на дънери. Дори и главата ме болеше (от нас се искаше да носим непрекъснато стоманените каски – към втория ден разбрах защо онези си бяха боядисали главите в червено). Пълзяхме в тиня, заобиколени от истински мини, които експлодираха на метри от нас. Обстрелваха ни с истински куршуми, когато бягахме по трасетата с препятствия. И всеки път, когато смятахме, че тичаме последните пет, десет или петнайсет мили, се оказваше, че трябва да вземем надуваемите лодки и да правим всичко отначало. Никой не умря и никой не отиде в болница, макар че имаше доста навяхвания и наранени колене, лакти, вратове и рамене…“

Цитатът е от книгата „Свирепият воин” на американския офицер Ричард Марчинко – един от най-големите експерти по специални операции. Близо до това описание бе всекидневието на новоназначени военнослужещи в Съвместното командване на специалните операции (СКСО), преминали двуседмична интензивна подготовка в периода 10–21 януари. Офицерите, сержантите и войниците свалиха своите пагони и заедно преминаха през нелеките изпитания, допълнени от суровите атмосферни условия. Обучението бе под ръководството на инструкторите от Учебния център за подготовка и бойно осигуряване на СКСО. Целта на тази част от началната военна подготовка бе да се тестват физическите и психическите качества на обучаваните. Програмата бе планирана така, че чрез физическо натоварване, безсъние, липса на достатъчно храна и вода и неяснота за това, което ги очаква в следващия момент, военнослужещите да се доведат до прага на техните физически и психически възможности и да


завършат само
най-мотивираните
и подготвените офицери, сержанти и войници.
Етапът на интензивната подготовка бе разделен на два периода от по една седмица. През първата седмица се тестваха индивидуалните качества на всеки един обучаван – психически, физически, интелектуални (включително писане на кратки есета по актуални теми), специфични умения, воля и др. Поради естеството на работа в групите „Специални сили“ изключително важно е военнослужещите да могат да работят в екип, затова и през втората седмица фокусът бе към действия в състава на формированието – тестваха се работата в екип, лидерството, взаимопомощта, съобразителността, вземането на решения в необичайни ситуации.
„В Специалните сили не търсим основно физическата подготовка, която е изключително важна, но търсим и психическа устойчивост. Неведнъж много добре физически подготвени кандидати са се пречупвали на последващото натоварване, защото не са имали достатъчно мотивация, нямали са необходимата воля, а това са важни качества за нашата дейност“, каза майор Петър Влахов – изпълняващ длъжността командир на Учебния център за подготовка и бойно осигуряване на СКСО.
„В Съвместното командване на специалните операции за трети път се провежда такъв тип подготовка. Тя е
стандарт за прием


на военнослужещи в редиците на Специалните сили, който подобряваме постоянно“, заяви началникът на щаба на СКСО полковник Божидар Бойков и допълни: „Но за да бъде ефективен квалификационният курс, е необходимо да се направят и някои нормативни промени, които да регламентират процеса на подбор и подготовка на кадрите за формированията на СКСО. Например да има възможност да се подписва временен трудов договор с лицата, които за първи път постъпват на служба в Българската армия и ако не успеят да преминат успешно курсовете на обучение, да имаме право да ги освободим. Друга промяна би могла да бъде да се даде възможност на всички военнослужещи от Българската армия да кандидатстват в Специалните сили и при невъзможност за успешно завършване на квалификационния курс да имат право да се върнат във формированието, от което идват. Всичко това трябва да бъде обсъдено и съгласувано предварително и с колегите от Сухопътни войски, ВВС и ВМС.“
Като краен резултат в края на втората седмица от интензивната подготовка на новоназначените в СКСО над 90% от тях преодоляха всички трудности и след кратка, но заслужена почивка са готови да продължат със следващия модул от квалификационния курс.

Най-ново

Единична публикация

Избрани