Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подписахме три ключови меморандума с РСМ

[post-views]
Подписахме три ключови меморандума с РСМ

По покана на министър-председателя Кирил Петков на официално посещение в София беше премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. В рамките на визитата се проведе и съвместно заседание на правителствата на двете държави в резиденция „Бояна“.

Официална церемония по посрещането на министър-председателя на Република Северна Македония се състоя на площад „Св. Александър Невски“. Двамата премиери положиха венци пред Паметника на Незнайния воин.

Двамата премиери посетиха и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и изразиха мнение, че инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето.

Българите ще бъдат включени в конституцията на Северна Македония. Такова обещание даде македонският премиер Ковачевски и обясни, че поправката може да се направи, когато Скопие отвори основния си документ в края на преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

”Отношенията ни преди нашата среща в РСМ бяха в ниска точка, но от това, което вече постигаме само за втора седмица на съвместна работа, аз съм много обнадежден. Това, че вие дойдохте толкова много министри във всички сфери, които искаме да работим заедно с нашите министри, показва пътя от тук нататък”, подчерта Петков.

Стана ясно също, че авиолинията София–Скопие ще е факт от 1 март. Македонският гост отбеляза, че тази среща е успех, защото се провежда само седмица, след като се е видял с българския си колега в Скопие.

Подписан беше меморандум за сътрудничество в областта на земеделието, аграрните науки, селските райони и горското стопанство. Вторият меморандум е за разбирателство за развитието на жп връзка „София–Скопие“. Третият меморандум е за насърчаване на предприемачеството. Кирил Петков и Димитър Ковачевски разговаряха на четири очи. Бяха предвидени заседания и на четирите работни групи, сформирани в приоритетни области. Ковачевски разговаря още с президента Румен Радев и председателя на НС Никола Минчев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани