Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

През последните месеци рязко се е увеличил броят на хората, които търсят убежище в Европейския съюз

[post-views]
Великобритания и Турция сключиха ново споразумение за справяне с вълната от нелегални мигранти

Бежанската вълна към Европа е достигнала най-високото си ниво от 2016 г. насам, като от ноември досега са били подадени около 71 400 молби за убежище в Европейския съюз и други държави в Европа, предаде ДПА, като се позова на Агенцията на ЕС в областта на убежището. Ръстът спрямо октомври е от 9 процента.

Най-много са кандидатите за убежище от Афганистан, като те са подали 13 000 молби, следвани от сирийците, чиито заявления са 11 500.

През ноември за убежище са кандидатствали около 4300 души от Ирак, което е с почти 1/3 повече от октомври.

Наблюдава се значително увеличение и на търсещите убежище, които идват от Венецуела, Пакистан и Колумбия.

Афганистанците са подали вторият най-голям брой молби от 2016 г. насам. Оттогава кандидатите за убежище са били повече само през септември, когато талибаните завзеха властта в Афганистан.

Хаотичното изтегляне на САЩ и съюзниците им през август принуди много хора да напуснат страната, защото бяха уплашени от репресии и отмъщения. След идването на талибаните на власт икономиката на Афганистан се срина и милиони хора бяха разселени.

През ноември 5 процента от кандидатите за убежище са били непридружавани непълнолетни, а половината от тях са били афганистанци.

Остава значителна разликата между броя на заявленията и този на случаите, които се разглеждат. Около 431 хиляди случая от края на ноември все още очакват предварително решение.

Около 3 от 4 кандидати получават убежище, но числата варират, като 92 процента от афганистанците получават одобрение.

Агенцията на Европейския съюз в областта на убежището покрива всички 27 страни членки на Европейския съюз, както и Норвегия и Швейцария.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани