Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия казва, че не иска война, но поставя оръжие на масата за преговори, заяви посланикът на САЩ в Москва

[post-views]
Русия обяви за замразен диалога със САЩ по стратегическата стабилност

Русия казва, че не желае война, но поставя оръжие на масата за преговори със САЩ, като струпва войски по границата си с Украйна, заяви днес американският посланик в Москва Джон Съливан, предаде Ройтерс.

В онлайн брифинг от Москва Съливан описа струпването на десетки хиляди руски войници като нещо извънредно и изтъкна, че то не може да бъде обяснено като обикновено военно учение.

Струпването на войски по границата с Украйна е „еквивалентно на ситуация, в която вие и аз дискутираме или преговаряме и аз сложа оръжие на масата. Казвам, че идвам с мир, но това е заплаха“, каза Съливан пред журналисти. „На това става свидетели в момента“, отбеляза високопоставеният американски дипломат.

„Надяваме се, че руското правителство казва истината и не планира“ инвазия на Украйна, заяви посланикът. „Фактите сочат, че понастоящем то има възможност да направи това“, каза Съливан.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви пред руски медии по-рано днес, че Москва не иска война, припомня Ройтерс.

Съливан заяви, че сега Вашингтон очаква отговор от Русия на документите, предоставени на Москва от Съединените щати и НАТО, в които е очертан дипломатически път за излизане от кризата около Украйна.

Той поясни, че тези документи съдържат предложения за гарантиране на по-голяма прозрачност на военните учения в Европа, както и по отношение на продажбите на оръжие на Украйна.

„Разгледахме възможността за реципрочна прозрачност на мерките с руското правителство, включително по отношение на настъпателните оръжейни системи в Украйна, както и мерки за засилване на доверието по отношение на военните учения и маневри в Европа“, каза Съливан. По думите му сега „всичко зависи от реакцията на руското правителство“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани