Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СКСО – операции по суша, въздух и вода

[post-views]
СКСО – операции по суша, въздух и вода

СКСО – операции по суша, въздух и вода

В щаба на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) в присъствието на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков се проведе годишният анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината през 2021 г. Той беше представен от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев, който отчете изминалата година като успешна и изпълнена с динамика по отношение на проведените учения – национални и международни.

„Видим и осезаем е процесът на натрупване на знания и опит в резултат на многобройните двустранни и международни съвместни подготовки и учения. Натрупаният опит, особено по време на многонационалното учение на Силите за специални операции на НАТО TROJAN FOOTPRINT SOUTH-21, учението за сертифициране на Компонентното командване за специални операции към Силите за отговор на НАТО STEADFAST JUPITER-21 и сертификационните учения на Специалните сили на нашите съседи Гърция и Румъния повиши професионалната подготовка на личния състав, оперативните способности на формированията и доведе до постигането на синхрон с модела на планиране и провеждане на съвместни операции с армиите на страните – членки на НАТО“, отбеляза в изложението си генерал-майор Матеев.

СКСО – операции по суша, въздух и вода

По отношение на подготовката на СКСО за изпълнение на трите мисии на Въоръжените сили на Република България анализът за изминалата година показва, че формированията от СКСО имат необходимите способности успешно да изпълняват основните си задачи – специално разузнаване, директни акции, военно подпомагане и противодействие на терористични заплахи. Поредна Тактическа група за специални операции и щабен елемент, както и два контингента, които изпълняват задачи по съюзнически задължения, преминаха успешна подготовка, учение и национална сертификация и застъпиха в дежурство като част от Компонентното командване на Силите за отговор на НАТО.

В края на анализа бяха посочени и основните направления за работа през 2022 г. „Необходимо е да продължим упоритата работа за доизграждане на нашето командване и постигане на пълни оперативни способности като истинско Съвместно командване на специалните операции за водене на подготовка, успешно планиране и провеждане по стандартите на НАТО на пълния спектър от специални операции по суша, въздух и вода“, завърши изложението си генерал-майор Матеев.

„Напълно обективно и реалистично правите вашите оценки за работата през годината и за изводите, които са базирани на нея. Имате много точни и правилни насоки и направления, които сте си поставили и върху които да работите през 2022 г.“, каза в своето обръщение към присъстващите генерал-лейтенант Цанко Стойков и пожела на всички здраве, късмет и успехи през Новата 2022 г.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани