Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СКС е естествена връзка между БА и силите на НАТО

[post-views]
След направен годишен анализ: СКС отчетоха успешно изпълнени задачи през 2021 г.

СКС е естествена връзка между БА и силите на НАТО

Изпращаме една успешна година, заяви генерал-майор Валери Цолов

Основната мисия и функция на Съвместното командване на силите (СКС) е да повишава своите способности за планиране и провеждане на операции в съвместен мащаб, да служи като естествена връзка между Българската армия (БА) и силите и средствата на НАТО. Това каза пред военните медии началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който присъства на анализа на дейността, войсковия ред и дисциплината в СКС през 2021 г.

Изпращаме една успешна година независимо от съществуващите предизвикателства, заяви по време на анализа командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов. Сред присъстващите на анализа генерали и офицери беше и съветникът по военната сигурност на президента генерал-лейтенант Любчо Тодоров, който до 1 септември 2021 г. беше командващ на СКС.

Генерал-майор Цолов напомни за извършените от Командването структурни промени с цел то да се освободи от несвойствени функции и дейности и така работата да се фокусира основно към развитието и усъвършенстването на способностите за планиране и провеждане на операции и за осъществяване на координация и взаимодействие с коалиционните партньори. През 2021 г. у нас се състояха 6 големи учения, в които участваха 2500 военнослужещи от щабове и военни формирования на СКС, видовете въоръжени сили и структури на пряко подчинение на министъра на отбраната. СКС успешно се справи и с планирането и ръководството на процеса по изтегляне на българския контингент от Афганистан. Като цяло през 2021 г. общо 377 военнослужещи участваха в 11 операции и мисии извън територията на страната.

Радващо е, че в условията на пандемия, в условията на трансформация и преформатиране на мисиите и операциите зад граница СКС успя да се справи, категоричен беше адмирал Ефтимов. Той посочи и някои належащи проблеми, които очакват решение. „Будят недоумение някои административни пречки, които рушат мотивацията на личния състав. Давам пример с Мобилната КИС в Горна Малина и с НВУК „Чаралица”. Офицерите, сержантите, войниците, цивилните служители от тези подразделения не са обект на Наредба 22 за наемане на жилища или осигуряване на жилища от сградния фонд на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”. Тоест те живеят в София, работят в тези подразделения, а не могат да бъдат осигурявани с жилища. Това е крещящо недоглеждане в тази наредба и аз ще направя всичко възможно това да бъде променено”, каза началникът на отбраната.

„Бъдещето на СКС е в нашите планове. Знаем къде трябва да стигнем през 2022 г. и знаем как да достигнем дотам. Офицерите от СКС са изключителни професионалисти, имат необходимата перспектива”, изтъкна генерал-майор Цолов и благодари на началника на отбраната, на командирите на видовете въоръжени сили и на новите командвания, с които съвместно ще решават задачите през 2022 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани