Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стефан Янев: Добре знаем какво е реалното състояние на Въоръжените сили

[post-views]
Стефан Янев: Добре знаем какво е реалното състояние на Въоръжените сили

Във връзка с информациите в средствата за масово осведомяване относно декларирани от съюзни държави намерения за предоставяне на сили за усилване на възпиращия и отбранителния потенциал на НАТО в Източна Европа Министерството на отбраната уточни, че към момента в Алианса се изпълняват утвърдените през 2014 г. мерки за повишаване на сигурността и мерки за адаптиране, както и приетите през 2016 г. мерки по т. нар. засилено предно присъствие в Естония, Латвия, Литва и Полша и по-адаптирано предно присъствие в района на Черно море.

„Ние добре знаем какво е реалното състояние на Въоръжените сили и че има определени недостатъци. Именно тези недостатъци, там където ги имаме и където е преценено от военнотехническа гледна точка, ще бъдат компенсирани с такъв тип способности на съюзни държави от НАТО“, посочи министърът на отбраната Стефан Янев. Според него успехът на прилаганите дипломатически средства за деескалация на напрежението и за разрешаването на възникналите конфликти зависи от волята и искреното желание на ангажираните страни да водят ефективен, прагматичен и смислен диалог.

Бългapия дa ce вĸлючи в cъвмecтнo yчeниe нa HATO c eдин бaтaльoн oт нe пoвeчe oт 1000 дyши пpeдлoжи нa пpaвитeлcтвoтo миниcтъpът нa oтбpaнaтa Cтeфaн Янeв. Πoзициятa ни пo пoвoд на нaпpeжeниeтo мeждy HATO и Pycи тpябвa дa e cъoбpaзeнa c цeлия пaĸeт oт диплoмaтичecĸи ycилия, ĸaĸтo и c възмoжнocттa дa ce yĸpeпят вoeннитe cили нa Бългapия, твърди министър Янев. Той щe пpeдлoжи мнoгoгoдишнa инвecтициoннa пpoгpaмa зa мoдepнизaция нa Бългapcĸaтa apмия, зaщoтo според него eднoгoдишнaтa paмĸa нa бюджeтa нe paбoти пpи зaĸyпyвaнeтo нa нoвo въopъжeниe.

„Поведението, демонстрирано от Руската федерация, трудно би могло да се впише в рамките на усилията за разрешаване на проблемите на сигурността по пътя на диалога и дипломацията“, категоричен е министър Янев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани