Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стигна се до разбиране между депутат и министър в интерес на военноинвалидите

[post-views]
Стигна се до разбиране между депутат и министър в интерес на военноинвалидите

Спирдон СТОЯНОВ

Въпреки ясните разпоредби на Закона за хората с увреждания и Кодекса за социално осигуряване при изплащането на финансова помощ военноинвалидите с 90% увреждания с придружител се третират не по т. 5 на чл. 70, а по т. 3, което ги ощетява, подчерта народният представител Александър Александров в рамките на парламентарния контрол във въпроса си към министъра на труда и социалнат политика Георги Гьоков. В отговора си министърът бе категоричен, че такава е нормативната уредба. И добави: „Военноинвалидите ползват и права, предвидени в специални закони, които допълнително им гарантират преференции и услуги“. По този повод, смята той, всякакви констатации за ощетяване на военноинвалидите са неоснователни. 

Законът е императивен, военноинвалидите са хората с увреждания и не бива да има такова различно третиране само защото имали специален закон, който урежда техния статут,  бе категоричен народният представител. В това положение законодателят е оставил около 170 военноинвалиди, заболели и пострадали през време или по повод наборната военна служба или в службата в запаса или резерва, и не са били социално осигурени. Те, отбеляза г-н Александров, не са имали друг изход. Става дума за получаване на финансова подкрепа на военноинвалиди с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ в размер на 57% от линията на бедност, а не както е сега по закона – 25%.

Хубавото е, че се стигна до едно общо разбиране. Народният представител Александър Александров изрази готовност заедно с други депутати да предложат промяна в Закона за хората с увреждания в интерес на  военноинвалидите с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ. Министър Гьоков каза, че при приемане от Народното събрание на подобна промяна Министерството на труда и социалната политика и други отговорни структури в държавата ще приложат закона.

Най-ново

Единична публикация

Избрани