Информационен център на Министерство на oтбраната

Мобилните телефони на финландски дипломати са били шпионирани с “Пегас”, съобщи правителството в Хелзинки

Мобилните телефони на финландски дипломати са били шпионирани с "Пегас", съобщи правителството в Хелзинки

Мобилните устройства на финландски дипломати, работещи зад граница, са били атакувани с помощта на усъвършенстван шпионски софтуер, съобщи вчера правителството на Финландия, а ръководителят на националното разузнаване каза, че вероятно зад това стои извършител, който има подкрепа на определена държава, предаде Асошиейтед прес.

Финландското външно ведомство каза, че жертвите са били атакувани с помощта на софтуера “Пегас”, разработен от израелската фирма ЕнЕсОу груп.

Софтуерът може да проникне безпроблемно в мобилен телефон и да позволи на извършителя да получи достъп до съдържанието на устройството.

Ярмо Сарева – финландски посланик по киберсигурността, не разкри до какви данни е бил получен достъп, но каза, че съгласно правителствените правила, информация, предавана по телефон, трябва да е публична или с ниско ниво на поверителност.

Както знаете, “Пегас” взема телефона под свой контрол, каза Сарева. Шпионирани са дори микрофонът и камерата на устройството.

Сарева не каза колко дипломати са били мишена или в кои държави са работили.

Външното министерство съобщи, че разследва случая от есента и че “шпионската дейност вече не е активна”.

Анти Пелтари – директор на финландската Служба за сигурност и разузнаване, по-късно каза, че зад хакването вероятно стои някакъв вид извършител с държавна подкрепа.

Този случай показва колко уязвим е мобилният телефон и че човек не трябва да предава поверителна информация по мобилен телефон, защото той е уязвимо пособие, подчерта Пелтари.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top